Politie Groningen

Politie ruimt op terrein Gideonweg tientallen hennepveldjes op (27/09/04)

Groningen 27-09-2004 - De politie heeft maandag op een vijf hectare groot terrein aan de Gideonweg tientallen hennepveldjes aangetroffen. Er werden 17 verdachten aangehouden. De 12 mannen en 5 vrouwen werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de hennepteelt. Een vuurwapen werd aangetroffen. Bij de actie werd vanwege de grootte en onoverzichtelijkheid van het terrein de ME ingezet.

Op het terrein werden talrijke hennepveldjes, waarop zogeheten purple weed stond, aangetroffen. Purple weed heeft een hoge THC waarde (de werkzame stof van de hennepplant) en kan in de buitenlucht verbouwd worden. Naast de veldjes werden enkele drogerijen voor de henneptoppen en meerdere verwerkingseenheden in schuurtjes en loodsen gevonden. Ook werden in enkele bouwsels kleine hennepplantages ontdekt. Alle planten, gedroogde toppen en bijbehorende goederen werden in beslag genomen en ter vernietiging afgevoerd. De milieudienst zette meerdere kraakwagens in voor de afvoer.

De aangetroffen buitenvelden varieerden in grootte van een vierkante meter tot aan het grootste veld dat afmetingen kende van 30 keer 30 meter. Op het grootste veld bevonden zich een kleine 300 manshoge hennepplanten. Het veld werd professioneel geïrrigeerd. In totaal werden ruim 1700 buiten geteelde hennepplanten vernietigd. Verder werd 170 kilo gedroogde toppen met een straatwaarde van circa 550.000 euro aangetroffen. De politie nam op het terrein nog een aantal honden mee van aangehouden verdachten. De honden werden in een asiel ondergebracht.

Naar aanleiding van informatie over bedrijfsmatige grootschalige hennepteelt op het terrein startte de politie een onderzoek. De buitenteelt werd ook aangetoond door luchtopnamen. In overleg met de officier van justitie en burgemeester werd besloten tot de actie. De actie begon rond 10.00 uur en duurde de gehele dag. De politie maakt van haar bevindingen op het terrein een rapportage die naar het bevoegd gezag wordt gezonden.