Fontys


Visitatiecommissie kritisch over kwaliteit opleiding

Opleiding Godsdienst - Pastoraal Werk haalt nipte voldoende

De opleiding Godsdienst - Pastoraal Werk van Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing Tilburg heeft een nipte voldoende gehaald. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde kwaliteitsonderzoek dat in opdracht van de HBO-raad is uitgevoerd. Wel had de commissie kritiek op onder andere het vrijstellingenbeleid en het verschil in onderwijs tussen de lesplaatsen Tilburg, Amsterdam, Hengelo en Sittard. maandag 27 september 2004 door
Van de 26 beoordeelde kwaliteitsaspecten beoordeelde de commissie er 19 voldoende. De visitatiecommissie vindt de visie op het werkveld en beroep voldoende. De opleiding heeft een eigen didactische visie die gebaseerd is op de zelfverantwoordelijke student en praktijkgerichtheid. De beoogde eindkwalificaties zijn deugdelijk en komen voldoende in het onderwijs aan bod. De gehanteerde eindtermen zijn vrij algemeen en op een academisch niveau bedacht. Het onderwijs is uitdagend en activerend in haar didactiek, het studiemateriaal is breed en uitdagend.

Het feit dat de Katholieke Kerk van haar pastoraal werkers een eerstegraads bevoegdheid verlangt, waardoor afgestudeerden met alleen een tweedegraads bevoegdheid niet in het beroep aan de slag kunnen, vindt de commissie een probleem waarvoor de opleiding een oplossing moet zoeken. Feitelijk vormt de vierjarige tweedegraads opleiding samen met de driejarige eerstegraads opleiding een integrale eenheid van een in totaal zevenjarige opleiding. De commissie adviseert de opleiding haar vrijstellingenbeleid te herzien en haar relaties met het werkveld zo in te richten dat dit onderwijsinhoudelijke en beleidsmatige feed-back oplevert. Implementatie van de onderwijsvisies, verbetering van de communicatie tussen de verschillende lesplaatsen en verbetering van de praktijkgerichtheid zijn enkele zaken die de opleiding in een integraal en compleet verbeterplan moet aanpakken.

Directeur Sophie Drenth is inmiddels gestart met het realiseren van verbetermaatregelen. `Omgevingsfactoren zoals de verdeling over vier lesplaatsen en het opleiden voor verschillende bisdommen, maken dat er een groot beroep gedaan wordt op de creativiteit en inzet van betrokkenen. Desalniettemin ben ik er van overtuigd dat we onze sterke kanten kunnen behouden en verder kunnen uitbouwen in de gewenste richting,' aldus Drenth.