TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

29 september 2004

Ondernemers negatief over kabinetsbeleid

Ruim de helft van de ondernemers (56%) oordeelt negatief over de kabinetsplannen. Dat blijkt uit het onderzoek "Ondernemers over kabinetsbeleid 2004" van TNS NIPO in opdracht van FNV Bondgenoten. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst tweederde van de werkgevers met meer dan 50 werknemers begrip heeft voor werknemers die onder werktijd actie voeren tegen de kabinetsplannen. Hieruit blijkt volgens de bond dat de acties niet alleen draagvlak hebben onder werknemers, maar ook onder werkgevers.

FNV Bondgenoten heeft besloten tot dit onderzoek omdat de bond informeel van werkgeverszijde al veel kritiek hoort op de kabinetsplannen. Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: "Dit onderzoek bevestigt wat wij al langer horen van werkgevers. Ook werkgevers zijn ongelukkig met de koers van het kabinet. Het kabinet komt steeds meer alleen te staan."'

Van alle directeuren vindt 61 procent dat de plannen van het kabinet gewijzigd moeten worden. Bij de bedrijven met meer dan 50 werknemers vindt maar liefst 78 procent dit. Volgens de ondernemers moeten vooral de plannen met betrekking tot prepensioen en VUT gewijzigd worden. Vooral de werkgevers met meer dan 100 werknemers zijn negatief. Tweederde vindt de gevolgen van het kabinetsplannen voor prepensioen en VUT voor het eigen bedrijf overwegend negatief. Van der Kolk: "Het lijkt erop dat de individuele werkgevers beter begrijpen wat de gevolgen van de plannen zijn dan hun vertegenwoordiger VNO-NCW."

Van de bedrijven met meer dan vijftig werknemers verwacht tweederde van de ondernemers dat het kabinetsbeleid negatieve gevolgen heeft voor het komende CAO-traject. Meer dan 70 procent van deze bedrijven verwacht arbeidsonrust ten gevolge van de kabinetsplannen. De helft van de bedrijven verwacht dat de kabinetsmaatregelen tot hogere kosten voor de onderneming zullen leiden. Men denkt met name aan hogere personeelskosten, ziektekosten, pensioenkosten, hogere premies, et cetera. Ook verwachten werkgevers in zijn algemeenheid dat er druk zal ontstaan om de bezuinigingen op de sociale zekerheid te repareren via de CAO.

Als rapportcijfer krijgt het kabinet een 5,3 van de ondernemers.

B8217 | TNS NIPObase CASI | Het onderzoek heeft plaatsgevonden van 24 tot en met 26 september 2004. In totaal zijn 386 directeuren of eigenaren van bedrijven ondervraagd (n=386).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).