Politiebond ACP

Ruim tienduizend demonstranten in Amsterdam

Maandag 27 september, Amsterdam is aan de beurt om actie te voeren. Op de Dam hadden zich tussen de 10.000 en 11.000 actievoerders verzameld om te protesteren tegen het kabinetsbeleid en de afbraak van de sociale zekerheid die daar het gevolg van is. Met deze massale opkomst worden de bonden gesteund in hun acties tegen Balkenende II.

De actie in Amsterdam werd deze dag vooral gedragen door stakingen van werknemers in overheidsdienst, havenwerkers, bouwvakkers, uit de metaalsector en uit diverse Amsterdamse ziekenhuizen. Ook waren werknemers in de voedingsmiddelenindustrie in de Zaanstreek en chauffeurs van streekvervoerder Connexxion op de been. Onder de demonstranten op de Dam was ook een grote groep ACP leden, afkomstig uit de vakgroep THO. Zij zijn voornamelijk werkzaam bij de Amsterdamse dienst Stadstoezicht. In de vakbondskraam die de Politievakorganisatie ACP op de Dam had ingericht was voor hen het nodige actiemateriaal beschikbaar. Er werd dankbaar gebruik van gemaakt. Verschillende actievoerders schreven zich in als staker of maakten gelijk van de gelegenheid gebruik om zich in te schrijven als ACP-lid. Alle actievoerders op de Dam waren zich terdege bewust dat solidariteit belangrijk is en dat het nu de tijd is om samen met een actieve vakbond een vuist te maken tegen dit kabinet.

Massaal verzet tegen kabinetsbeleid

Onder de tonen van het lied De Vlieger van André Hazes, beklommen CNV voorzitter Doekle Terpstra en FNV voorzitter Lodewijk de Waal het podium om de aanwezige actievoerders een hart onder de riem te steken. De CNV voorzitter voelde zich gesteund door de opkomst tijdens de demonstratie op de Dam en bij de eerdere manifestaties in het land. ,,Ik heb het gevoel dat in Nederland de knop volledig om is. De onverschilligheid over wat er allemaal gebeurt is weg. Burgers komen massaal in verzet in tegen het kabinetsbeleid'', aldus Terpstra. Hij benadrukte ook dat de vakbonden daarom de acties de komende weken zullen voorzetten.