TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

27 september 2004

Automobilist negatiever over wegennet ondanks grootschalig onderhoud

Begin dit jaar is door Rijkswaterstaat begonnen met het wegwerken van achterstallig onderhoud aan wegen. Uit het onderzoek De Nederlandse Automobilist 2004 van TNS NIPO blijkt dat dit niet direct tot meer tevredenheid heeft geleid bij de automobilisten. Zo'n 63 procent van de Nederlandse automobilisten vindt de capaciteit van ons wegennet onvoldoende. Een duidelijke verslechtering sinds de vorige meting in 2002 (56%). De verwachting is zelfs dat de staat van de Nederlandse wegen de komende jaren alleen maar zal verslechteren.

Automobilisten in het Noorden oordelen positiever over de capaciteit van het huidige wegennet dan hun collega's in het Westen: 42 procent versus 31 procent beoordeelt de huidige situatie als voldoende. Met name automobilisten die veel kilometers maken (meer dan 22.500 km per jaar) zijn negatief ten aanzien van het huidige wegennet: 70 procent onvoldoende.

Automobilist rijdt (weer) minder kilometers
De doorsnee automobilist in Nederland rijdt minder kilometers dan voorheen: gemiddeld 15.900 kilometer per jaar. Dat is een daling van ruim 700 kilometer in vergelijking met vorig jaar. Sinds 2000 is een daling van ruim 2.300 kilometer opgetreden. Minder goede economische tijden, afnemende arbeidsparticipatie en een hogere benzineprijs zijn mogelijke oorzaken van de aanhoudende daling van het gemiddeld aantal kilometers per jaar.


---

1 | Overzicht gemiddeld gereden kilometers per jaar


---

Bron: TNS NIPO, 2004


---

De "hogere inkomens" rijden jaarlijks relatief gezien nog altijd veel kilometers; bij een bruto gezinsinkomen van ¤ 68.000 of meer bedraagt het jaarkilometrage gemiddeld bijna 23.000 kilometer, bij automobilisten met inkomens tot ¤ 20.500 bedraagt het gemiddelde nog geen 11.500 kilometer. Daarnaast rijden jongere automobilisten meer dan ouderen.

Steeds vaker navigatiesysteem in auto
Het gebruik van navigatiesystemen neemt sterk toe. Bijna één op tien automobilisten (9%) heeft een navigatiesysteem in de auto. Ruim een jaar geleden was dit nog maar twee procent. Tevens geeft 37 procent aan een dergelijk systeem graag in de auto te willen hebben. Ook de brandblusser blijkt een gewilde accessoire om in de auto te hebben. Ruim een derde (36%) van de automobilisten zou deze accessoire, indien nog niet aanwezig, graag in de auto plaatsen.

Stijging merkentrouw kopers nieuwe auto's
Veel auto's zijn gekocht ter vervanging (88%). Onder automobilisten tot 35 jaar (74%) ligt dit aandeel een stuk lager dan onder oudere (55+) bestuurders (97%). Onder de "vervangers" blijft bijna de helft (48%) trouw aan het merk auto. Deze merkentrouw treft men vooral aan onder kopers van nieuw gekochte auto's. Dit is een stijging van twee procent ten opzichte van de vorige meting in 2003. Niet alleen hetzelfde merk, maar ook hetzelfde type wordt relatief meer aangeschaft.

B7210 | Methode: CASI (TNS NIPObase) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden in juni en juli van 2004. Hierbij zijn 1.300 automobilisten ondervraagd (n=1.300).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Menno Nieuwhoff (tel: 020 522 53 72).