NMBS

Vernieuwing spoorbruggen over Leie en Snepkaai in Gent

27/09/2004

De NMBS begint met de vernieuwing van de spoorbruggen over de Leie en de Snepkaai. Dit karwei past in de aanleg van het derde en vierde spoor tussen Gent en Landegem en in de capaciteitsuitbreiding van Gent-Sint-Pieters. Eerder werden al twee nieuwe boogbruggen over de Ringvaart geplaatst.

De voorbereidende werkzaamheden voor de vernieuwing van de bruggen beginnen vandaag maandag 27 september. De vernieuwing is nodig om een vrije kruising te kunnen bouwen aan de noordelijke inrit van Gent-Sint-Pieters. Een vrije kruising verhoogt de capaciteit en de veiligheid van het treinverkeer doordat de treinen elkaar niet meer gelijkgronds kruisen.

De versleten metalen spoorbrug over de Leie zal in de eerste helft van 2005 in één weekend worden afgebroken en vervangen door een bredere betonnen brug. De oude metalen voetgangersbrug over de Leie, die toegang geeft tot de jaagpaden en het recreatiedomein de Blaarmeersen, wordt begin oktober al gesloopt. De nieuwe voetgangersbrug zal in de zomer van 2006 gereed zijn.

De spoorbrug over de Snepkaai wordt aan de noordzijde van de spoorlijn gerenoveerd en verbreed met booggewelf. Het parkeerterrein aan de Snepkaai verdwijnt begin oktober maar wordt tegen de zomer 2006 heraangelegd.

De nieuwe spoorbruggen zijn een ontwerp van het architectenbureau Samyn en Partners. De uitvoering gebeurt door de tijdelijke vereniging De Meyer CEI. De uitvoeringstermijn bedraagt 540 kalenderdagen.

Met de vernieuwing van de bruggen en hun omgeving is een investering van ruim 5,3 miljoen euro gemoeid.