Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers



Persbericht 28 september 2004

VNV mede oprichter SkyTeam Pilot Association (SPA)

Badhoevedorp, 28 september 2004

Op vrijdag 24 september jl. hebben de vliegers van Delta Airlines, NorthWest Airlines, Continental Airlines, Aero Mexico, Air France, KLM, Alitalia, Czech Airlines and Korean Airlines zich verenigd in de SkyTeam Pilot Association (SPA). Meer dan 30.000 vliegers worden door SPA vertegenwoordigd. De vliegers van SkyTeam werden eerder vertegenwoordigd door Wings Pilots Coalition (KLM, NorthWest en Continental) en de SkyTeam Pilots Alliance.

De aanleiding voor het samengaan van beide vliegerorganisaties is de zeer recente toetreding van KLM, NorthWest en Continental tot de SkyTeam Airline Alliance. De vliegers van deze drie maatschappijen hadden reeds lange tijd een intensieve samenwerking binnen de WPC.

De belangrijkste doelen van SPA zijn allereerst het nastreven en behouden van het hoogste vliegveiligheidniveau en zeker te stellen dat de vliegveiligheid op geen enkele wijze wordt aangetast als gevolg van de commerciële samenwerking van de maatschappijen binnen SkyTeam. Ten tweede is de SPA opgericht om de belangen van vliegers vertegenwoordigd door hun respectievelijke vakvereniging binnen SPA te behartigen.

De besprekingen begonnen op 22 jl. in Praag. De bijeenkomst was georganiseerd door de Tsjechische vliegervereniging en omvatte tevens een gesprek met de CEO en de directie van Czech Airlines. De discussie spitste zich toe op de geplande uitbreiding van CSA, de rol van Czech Airlines in de SkyTeam Airline Alliance en de noodzaak voor een goede verstandhouding tussen de maatschappij en de Tsjechische vliegervereniging. Dit zeker gezien aanstaande CAO besprekingen over een nieuwe vlieger CAO.

Tijdens de SPA vergadering is de algemene situatie in de luchtvaart besproken evenals de uitdagingen waarmee vrijwel elke luchtvaartmaatschappij zich geconfronteerd ziet. Specifiek is stilgestaan bij de situatie van de Alitalia vliegers waarbij SPA de leidende rol die deze vliegers hebben bij de herstructurering van de maatschappij en het verkrijgen van de noodzakelijke financiële overheidsgaranties, van harte ondersteund.

SPA werd ook geïnformeerd over de huidige financiële situatie van Delta Airlines. De Delta vliegers zijn zeer nauw betrokken bij de onderhandelingen die de maatschappij financiële armslag moeten geven als onderdeel van een algehele financiële herstructurering met behulp van alle stakeholders.

De SkyTeam Pilot Association zal de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet volgen en zich onverminderd inspannen om de belangen van de SkyTeam vliegers te behartigen. De volgende bijeenkomst zal worden gehouden direct voorafgaand aan de zestigste jaarvergadering van de International Federation of Airline Pilot Associations (IFALPA) in Kaapstad in april 2005.