Provincie Zuid-Holland

Eerste indruk handhavingsestafette

Weinig grove overtredingen geconstateerd

Loslopende koeien op de openbare weg, stukken vlees in afvalwater in een straatkolk, achterstallig onderhoud bij een zwembad en bovendien het ontbreken van een legionella behandelingsplan, een brandslang die sinds 1977 niet meer is gekeurd. Zo maar wat resultaten van de handhavinsestafette die momenteel plaatsvindt in de provincie Zuid-Holland. Toch valt het aantal grove overtredingen mee, zo is de eerste voorlopige conclusie in het coördinatiecentrum van het Provinciehuis in Den Haag.

De geconstateerde overtredingen betreffen voor een groot deel het niet naleven van milieuvoorschriften. In een enkel geval bleek er helemaal geen milieuvergunning aanwezig. Maar er werden niet alleen milieuvergunningen gecontroleerd. De handhavers keken ook naar illegale bebouwing of gebruik in strijd met het bestemmingsplan. Op een adres waar vanuit een schuur met agrarische bestemming vermoedelijk handel werd gedreven was de eigenaar onaangenaam verrast met de komst van het handhavingsteam. Met name door het aantal betrokken handhavers zoals milieucontroleurs, medewerkers van bouw- en woningtoezicht en politie, dit vanwege een vermoedelijk economisch delict. Dat werd niet aangetoond. Wel constateerde het team enkele kleine, vermoedelijke overtredingen, die worden nader onderzocht. Uiteindelijk kon de eigenaar wel begrip opbrengen voor de gecoördineerde actie.

De actie wordt gecoördineerd door de provincie Zuid-Holland. Medewerkers van de provincie, gemeenten, hoogheemraadschappen, brandweer, Rijksinspectiediensten, milieudiensten, douane, politie en justitie zijn ook buiten kantooruren actief tijdens deze grootscheepse actie. Om 22.00 uur hebben 135 personen, 785 uur, 723 maal gericht gezocht naar overtredingen. Doel van de actie is om naast het controleren van het nalevingsgedrag, te kijken hoe de samenwerking kan worden verbeterd. Controles die uitgevoerd worden zijn onder meer gericht op de horeca, zwemgelegenheden, afvaltransporten, glastuinbouw, visserij en lozingen. Veel controles staan in het teken van veiligheid. Maar ook wordt gezocht naar illegale bewoning in het buitengebied en overtredingen van regels in natuur- en recreatiegebieden. De bezoeken vinden onaangekondigd en gericht plaats.De actie eindigt zaterdag 25 september om 12.00 uur. De resultaten van de estafette worden door de betrokken instanties gebruikt om procedures en regels van milieuwetten en -regelgeving beter op elkaar af te stemmen.

25 september, zaterdagmiddag volgt de voorlopige stand van zaken.

Op 28 september tijdens het twee-wekelijkse persgesprek van GS wordt de estafette besproken en is er gelegenheid voor vragen. Dit gesprek vindt plaats in het provinciehuis in Den Haag van 14.00 uur tot 15.00 uur.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22