Vereniging Nederlandse Gemeenten

GEMEENTEN MOBILISEREN KAMERLEDEN

De Nederlandse gemeenten maken zich grote zorgen over de uitwerking van de Rijksbegroting voor 2005. Zij vinden dat zij door de kabinetsplannen onvoldoende de armoede kunnen bestrijden die ontstaat door de achteruitgang van de koopkracht voor de minima. In dat verband wijst de VNG ook de afschaffing van de Zalmsnip af. Gemeenten krijgen onvoldoende middelen om onderwijsachterstanden te kunnen wegwerken.

De verkleining van de gemeentelijke autonomie door de geplande afschaffing van de OZB en maximering van het resterende deel, betekent in de praktijk een aantasting van de beleidsvrijheid van het lokaal bestuur. Door de voorgenomen maatregelen om het EMU-tekort in te perken worden gemeentelijke investeringen voor extra woningen onmogelijk. De lokale zorgtaken in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning kunnen door de gemeenten niet worden uitgevoerd wanneer het Rijk verzuimt de benodigde middelen beschikbaar te stellen. En de afschaffing van de Zalmsnip leidt tot verzwaring van de lokale lasten van ruim 45,- per gezin.

Vanochtend hebben bestuurders van de VNG, van de groep Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, van de 26 grote gemeenten en van de groep middelgrote gemeenten hun zorgen op indringende wijze aan zon 25 leden van Tweede en Eerste Kamer duidelijk gemaakt. De Kamerleden maakten gebruik van de uitnodiging van de gemeenten voor een gezamenlijk ontbijt. Na de opening door VNG-voorzitter en burgemeester van Den Haag, drs. W. J. Deetman, illustreerden diverse burgemeesters de meest prangende onderwerpen vanuit de bestuurlijke praktijk. Zon 30 gemeentebestuurders waren naar Den Haag gekomen voor deze bijeenkomst.

Aan het eind van het ontbijt stuurden de gezamenlijke gemeentebestuurders een email met de grootste knelpunten aan alle fractievoorzitters, om ervoor te zorgen dat het belang van de gemeenten optimaal doorklinkt in de algemene beschouwingen van de Tweede Kamer.

Den Haag, 28 september 2004