Milieu Centraal


Verbouwwijzer helpt consument en aannemer

Op 28 september 2004 neemt Minister Dekker (ministerie van VROM), in de persoon van Directeur-Generaal Wonen mevrouw Bertram, de nieuwe reeks Verbouwwijzers in ontvangst. Vervolgens zal ze deze aanbieden aan de markt. De Verbouwwijzer is een hulpmiddel bij het gesprek tussen consument en aannemer. De consument krijgt een duidelijker beeld van de mogelijkheden en de te nemen beslissingen, waardoor overleg met de aannemer efficiënter zal verlopen. In de praktijk is gebleken dat een goede communicatie tussen consument en aannemer essentieel is voor een succesvolle verbouwing. Vereniging Eigen Huis, BouwGarant, Milieu Centraal en SBR hebben daarom de reeks Verbouwwijzers ontwikkeld.

De Verbouwwijzer is het resultaat van een samenwerking van consumentenorganisaties (Vereniging Eigen Huis, Milieu Centraal) en marktpartijen (BouwGarant, SBR), en is mede ondersteund door het ministerie van VROM. Het initiatief is erop gericht dat de consument beter geïnformeerd het gesprek met de aannemer ingaat. Ook de aannemer is hierbij gebaat omdat gesprekken efficiënter verlopen. De consument weet waarover hij praat en kan beter beslissingen nemen. Hierdoor wordt een beter verbouwproces voorzien.

Beter voorbereid

Voor de consument is een verbouwing een ingrijpende gebeurtenis. Er moet veel geregeld en beslist worden. Vaak al vroeg in het verbouwproces. De Verbouwwijzer geeft een compleet overzicht van de keuzes waar de consument mee te maken krijgt voorafgaand aan een verbouwing. Met het toesturen van de Verbouwwijzer aan de opdrachtgever kan de aannemer anticiperen op de te verwachten vragen. Er zijn acht folders die elk een specifieke verbouwing behandelen, namelijk: Aanbouw, Badkamer en keuken, Dak en dakgoot, Dakraam en dakkapel, Indeling van de woning, Isoleren, Kozijnen en Serre. Enkele keuzes worden in de folders toegelicht. Een uitwerking van alle keuzes staat op www.verbouwwijzer.nl. Ook is er aandacht voor energiebesparende en milieuvriendelijke toepassingen en materialen.

Energiezuinig verbouwen

In bijna alle Verbouwwijzers komen aspecten van een goede isolatie aan bod. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 1400 m3 gas voor verwarming van de woning. In een slecht geïsoleerde woning kan dit oplopen tot gemiddeld 2100 m3 gas per jaar. Door goed te isoleren kan het energieverbruik met tientallen procenten omlaag. Dit scheelt al gauw 200 euro per jaar op de energierekening. Energiezuinig verbouwen leidt tot een blijvend lagere energierekening. Bovendien is het goed voor het milieu. Deze en andere milieuvriendelijke toepassingen zijn op een natuurlijke wijze in de Verbouwwijzer verwerkt.

Klik hier voor meer informatie over de Verbouwwijzers. Zie het origineel