TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Taskforce Jeugdwerkloosheid en CWI: 5.500 extra jeugdbanen

Taskforce Jeugdwerkloosheid en CWI realiseren 5.500 extra banen voor jongeren

CWI, UWV en gemeenten bieden nog eens 1.000 voorgeselecteerde jongeren aan voor Jongeren Ontwikkelings en ervarings Plaatsen (JOP)

Den Haag, 28 september 2004 - De Taskforce Jeugdwerkloosheid maakt vandaag bekend dat in samenwerking met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) dit jaar al 5.500 extra jongeren aan een baan zijn geholpen. In 2004 hebben tot nu toe 17.000 jongeren een baan gevonden. Ten opzichte van 2003 zijn dit er 5.500 meer. Het target dat de Taskforce Jeugdwerkloosheid zich voor 2004 gesteld heeft - 7.500 extra jongeren aan een baan helpen - kan dan ook gehaald worden.

C1000
Vandaag werd bekend welke werkgever de eer had de 5.500ste jongere aan te nemen. Dat was supermarkt C1000 Peek uit Delft. Deze enthousiaste werkgever heeft de afgelopen tijd samen met de plaatselijke ROC, de RMC (Regionale Meld en Coördinatie functie voortijdig schoolverlaten), CWI Delft en andere filialen van C1000 uit de regio, hard gewerkt aan het realiseren van 30 plaatsen voor een BBL-traject (beroepsbegeleidende leerweg - een combinatie van school en praktijk). De partijen zijn er in geslaagd dit tot stand te brengen en de werkgever en de jongere konden vandaag dan ook ter plekke een arbeidscontract tekenen.

Nieuw experiment
CWI heeft daarnaast nog eens 1.000 kandidaten voorgeselecteerd voor een VNO-NCW Jongeren Ontwikkelings- en ervarings Plaats (JOP). Een JOP is een boventallige stage van drie maanden met behoud van uitkering. Een JOP heeft tot doel dat de jongere zijn kennis op peil houdt en werkervaring opdoet, zodat zijn kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. Van de 1.000 JOP-kandidaten hebben bij benadering 300 een WWB (Wet Werk en Bijstand) -uitkering en 700 een WW (Werkloosheidswet)
-uitkering. Minister de Geus en Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben het op verzoek van het UWV mogelijk gemaakt dat nu ook WW-jongeren een JOP-stage kunnen volgen. Na het goed volbrengen van een JOP-stage geeft een werkgever de jongere een bonus van 450,-euro. De huidige Werkloosheidswet biedt geen mogelijkheid deze bonus vrij te laten van verrekening met de uitkering. Er komt nu een experimenteerregeling die deze ruimte wel biedt. Bij de WWB was dit al mogelijk.

Enthousiasmeren
Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, is erg tevreden met deze resultaten. 'We zijn heel goed op weg. Dat blijkt ook weer uit het voorbeeld van de filialen van C1000 uit de regio Delft die het voor elkaar hebben gekregen 30 jongeren een leer-werkplek te bieden. Bij deze wil ik dan ook andere werkgevers oproepen aan jongeren te denken als zij een functie te vervullen hebben. Want het kan dus wel. Jongeren zijn onze toekomst en werkgevers zien nog altijd niet duidelijk genoeg dat ze jonge instroom nodig hebben. Wij gaan de komende tijd ons best doen die werkgevers nog meer te enthousiasmeren en te doordringen van de noodzaak jongeren aan te nemen.'

Over de Taskforce Jeugdwerkloosheid
De Taskforce Jeugdwerkloosheid is ingesteld door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doelstelling van de Taskforce is om in vier jaar tijd 40.000 jeugdbanen te realiseren en een sluitende aanpak voor jongeren: iedere werkloze jongere binnen zes maanden weer terug op school of aan het werk. Om dit te bereiken stimuleert en faciliteert de Taskforce werkgevers, intermediairs, opleiders en gemeenten om optimaal samen te werken. Ook roept de Taskforce werkgevers op hun vacatures gratis te melden bij de CWI-vestiging in de buurt of via de gratis CWI Vacaturelijn 0800 8001.