Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

28-09-2004

Verregende Nederlander boekt zon

De regenachtige zomermaanden hebben veel Nederlanders op een laat moment doen besluiten alsnog een ANVR verzorgde vakantie te boeken in het buitenland. De boekingsstatistieken van ANVR / TNS NIPO tot en met 12 september 2004 laten, in vergelijking meet vorig jaar deze periode, met + 2% een nog beter resultaat zien dan de vorige meting (+1%). Het vliegtuig lijkt het meest in trek deze zomer (+5%, marktaandeel van 50%), gevolgd door de auto (0% groei, marktaandeel 43%).

Men vliegt deze zomer enthousiast op verre bestemmingen (+26%) en op de zomerse vliegbestemming nummer één van dit jaar: Turkije (+23%). De Nederlandse vakantieganger is deze zomer op alle continenten vaker te vinden dan verleden jaar dezelfde periode.

Tot en met 12 september boekten 38% meer Nederlanders een vakantie naar de Verenigde Staten van Amerika en maar liefst 66% meer Nederlanders bezochten of bezoeken het Zuid-Amerikaanse Brazilië. Ook het Caraïbisch Gebied is erg in trek: de Dominicaanse Republiek noteert een Nederlandse groei van 117%, de Nederlandse Antillen groeit met 15% en voor het Cuba van Fidel Castro zijn 21% meer Nederlanders geïnteresseerd dan vorig jaar. Het Verre Oosten komt het moeilijke seizoen van verleden jaar alweer aardig te boven met +37% geboekte Nederlanders. China boekte 333% meer Nederlanders en Sri Lanka met haar glooiende theeplantages ontving 190% meer vakantiegangers uit het lage landje aan de zee. Op het Afrikaanse continent zijn het met name de stranden van Gambia (+27%) en Kenia (+76%) die de blanke Nederlander een kleurtje bezorgen, terwijl een andere groep Nederlanders o.a. dieren gaat spotten in Zuid-Afrika (+7%) en in andere delen van Kenia (+36%). Kenia komt daarmee tot en met 12 september totaal op een groei van +53%.

De belangstelling voor zonnige oorden dichterbij trekt in de weken tussen 8 augustus en 12 september weliswaar aan (Portugal +41%, Spanje
+9%, Griekenland +3%), maar zowel Griekenland (-6%), Spanje (-13%) als Portugal (-9%) zullen genoegen moeten nemen met minder Nederlandse zonaanbidders tot en met 12 september. Frankrijk blijft het meest favoriet als autovakantieland (marktaandeel 28%), ondanks dat zij 9% minder Nederlanders trekt dan verleden jaar deze periode. Nederland als vakantieland is deze zomer een goede tweede met een automarktaandeel van 19% en een gerealiseerde groei van 3%. Een opvallende groei laten autovakantielanden zien als Scandinavië (+37%), Groot-Brittannië (+33%) en Oost Europa (+16%). De twee laatstgenoemde zijn ook populair voor een vakantie per luxe touringcar (resp. +10% en
+13%).

Weliswaar gaat het om kleinere aantallen reizigers, maar de landen Egypte (+36%) en Tunesië (+74%), het eiland Cyprus (+83%) en de steden Lissabon (+44%) en Moskou (+21%) mochten in de weken tussen 8 augustus en 12 september beduidend meer boekingen plaatsen dan vorig jaar deze 4-weekse periode. Intercontinentaal zijn het bijvoorbeeld landen als Kenia (+43%), Thailand (+ 23%), Sri Lanka (+209%) en het Mexicaanse Cancun (+96%) die in de genoemde vier weken nog Nederlandse vakantiegangers voor zich wisten te winnen.

28-9-2004