GroenLinks

Kroes gevangene van eigen zakennetwerk

Kroes 28 september 2004

Neelie Kroes, beoogd eurocommissaris mededinging, probeert twijfels over haar onafhankelijkheid weg te nemen middels een 'gedragscode', die de schijn van belangenverstrengeling moet tegengaan. "Daarmee geeft Kroes zelf aan dat haar zakennetwerk een probleem kan zijn", aldus
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Gedragscode
Met de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Barroso is Kroes een gedragscode overeengekomen. Volgens deze code zal zij zich in haar eerste jaar als commissaris beroepen op een verschoningsrecht wanneer zij te maken krijgt met bedrijven waarmee zij in het verleden zakelijke banden had. In de jaren daarna zal zij zich afzijdig houden bij kwesties die gespeeld hebben bij een bedrijf in de periode dat zij er werkte.

Schijn van partijdigheid
Het feit dat Kroes tot voor kort nauw betrokken was bij tal van bedrijven, als commissaris, directielid of adviseur, kan de objectiviteit van haar oordeel in mededingingszaken aantasten, of althans de schijn van partijdigheid wekken. Buitenweg: "Door het opstellen van een gedragscode met een verschoningsrecht erkennen Kroes en Barroso dat het uitgebreide zakennetwerk van Kroes een belemmering vormt voor de uitoefening van haar nieuwe functie, die volstrekte onafhankelijkheid vergt."

Verschoningsrecht geen oplossing
Een verschoningsrecht lost dit probleem niet op. De grenzen ervan zijn namelijk betwistbaar. Kan het verschoningsrecht wel beperkt blijven tot de bedrijven of kwesties waarmee Kroes in het verleden directe bemoeienis had? Hoe onpartijdig is Kroes' oordeel in zaken waarbij concurrenten van deze bedrijven betrokken zijn? Kroes was actief voor bedrijven in de bouw, mobiele telefonie, transport en logistiek, bankwezen, verzekeringen en accountancy. Het verschoningsrecht zou dan bij heel veel zaken gaan spelen.

Gevange eigen netwerk
De kans dat er bij het aanpakken van monopoly-vorming of prijsafspraken - haar belangrijkste taak als eurocommissaris mededinging - raakvlakken zijn met haar netwerk, is groot. De juridische dienst van de Europese Commissie waarschuwde al dat bedrijven die Kroes' beslissingen aanvechten bij de Europese rechter het argument van belangenverstrengeling kunnen aanvoeren. "Daarmee is Kroes gevangene van haar eigen zakennetwerk geworden", aldus Buitenweg.

Deze weken zijn in het Europees Parlement de hoorzittingen met de beoogd eurocommissarissen. Dinsdag is de hoorzitting met Neelie Kroes

Links

- CV Neelie Kroes

- schriftelijk antwoord Kroes op vragen Europees Parlement
- schriftelijk antwoord Kroes op vragen Europees Parlement (engels)
- eindrapport parlementaire enquêtecommissie bouwfraude

«