Het Nederlandse Rode Kruis

27 september 2004
Het Rode Kruis spoort dierbaren op

Het Rode Kruis herstelt het contact

'Wie is er aan de beurt?' vraagt mijn collega aan de volle wachtkamer. Een jonge vrouw staat op. Het meisje heet Carmen en komt uit Oeganda. Zij is nog minderjarig. Na haar vlucht uit Oeganda, twee jaar geleden, heeft ze niets meer van haar ouders gehoord. Nu wil zij onze hulp inroepen om hen op te sporen, als ze tenminste nog in leven zijn.

Heeft iemand anders het overleefd?
Carmen zit muisstil, met haar zwarte ogen bescheiden op de grond gericht. Ze vertelt ons over haar vlucht. Haar huis werd door rebellen aangevallen en in brand gestoken. Haar ouders, broers en zussen waren toen nog binnen. Ze heeft geen idee of iemand anders de aanval heeft overleefd. Wij leggen de mogelijkheden van onze opsporingswerkzaamheden (tracing) aan Carmen uit. Samen met haar kunnen wij een tracing request indienen. Dit is een formulier waarop zowel de namen van de vermiste personen als het adres wordt ingevuld waar de aanvrager hen het laatst heeft gezien.

Een kaart van het dorp

Dankzij het Rode Kruis worden familieleden weer met elkaar herenigd

Carmen wijst ons op een bezwaar. In haar geboortedorp zijn geen straten met namen en geen huizen met nummers. Hoe kan het Rode Kruis dan ter plekke op zoek gaan naar haar familie? Wij lossen dit op door een kaart te tekenen van haar dorp. Lag haar huis in de buurt lag van een belangrijk gebouw? Liep er een doorgaande weg? Carmen gaat in gedachten terug naar het dorp dat zij is ontvlucht. Er komen niet alleen pijnlijke herinneringen boven. Als ze het huis van de buren tekent, vertelt ze met zichtbaar plezier welke bijnaam zij en de andere kinderen aan de buurvrouw hadden gegeven.

De kaart is klaar en het formulier is volledig ingevuld. Terwijl we afscheid valt ons op hoe klein en jong Carmen is. Zo jong, en al zoveel meegemaakt. Maar de indruk die ons bijblijft is niet van haar jeugd, maar van haar moed. En haar glimlach.

Peter Melville, oud-tracingvrijwilliger afdeling Rotterdam

Meer informatie:

* Opsporing door het Rode Kruis (tracing)
* Website van District Rotterdam