Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave dinsdag 28 september 2004

* VREEMDELINGENACTIE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van de districten Feijenoord-Ridderster, Zuid en Vreemdelingendienst hield maandag samen met medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht, Eneco en Arbeidsinspectie in de Zwartewaalstraat en Omgeving een vreemdelingenactie. Er werden 21 panden, waarvan vier bedrijven, gecontroleerd waarbij zes vreemdelingen werden aangetroffen. Zij werden aangehouden en overgebracht naar het uitzetcentrum Zestienhoven.
Uit drie panden werden vier personen verwijderd, omdat ze geen rechtsgeldige titel (onder meer ontbreken huurcontract) hadden om in de woning te verblijven. Daarnaast werden in een tuin veertien bolletjes cocaïne aangetroffen en in beslag genomen.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-West ontmantelde maandagmiddag in de kelderruimte van een videotheek op de Mathenesserweg een hennepkwekerij, waarbij 1306 planten en de voor de groei benodigde apparatuur in beslag werden genomen. Tevens bleek dat de voor de kwekerij benodigde stroom illegaal werd afgetapt. Medewerkers van Eneco sloten de elektriciteit af. Tijdens de ontmanteling werd de 29-jarige eigenaar van de kwekerij aangehouden. De man werd voor nader onderzoek en verhoor in verzekering gesteld.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ACHTHUIZEN - Maandagmiddag omstreeks één uur stelden politiemensen van het district De Eilanden, op grond van de Opiumwet, een onderzoek in een pand aan de Langstraat in. In een loods werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 3200 hennepplanten. De planten en de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslag genomen en later vernietigd. Personeel van het energiebedrijf constateerde dat de stroom illegaal werd afgetapt en sloot de stroom af. Naar de eigenaar van den hennepkwekerij wordt een onderzoek ingesteld.


* TABAKSWINKEL OVERVALLEN
SCHIEDAM - Maandagmiddag omstreeks half vijf werd een tabakswinkel aan de Boerhaavelaan overvallen. Een omstander verklaarde dat een onbekende man de 38-jarige eigenaar met een mes had bedreigd. Toen het slachtoffer probeerde het mes af te pakken werd hij enkele malen in zijn gezicht geslagen. Toen politiemensen ter plaatse kwamen, was de eigenaar niet meer aanwezig. Het is nog onbekend of er geld is weggenomen. De recherche van het district Waterweg/Schiedam stelt een nader onderzoek in.

KWART TE HARD
ROTTERDAM - Tijdens een door personeel van de Verkeerspolitie (Bureau Verkeershandhaving) gehouden snelheidscontrole op de Statenweg reden maandagavond 276 van de 1078 automobilisten te hard. Tussen zeven uur en kwart voor tien bedroeg de hoogst gemeten snelheid 132 km/uur in plaats van de toegestane '50'.


* MEER DAN EENDERDE TE HARD
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie hield maandagmiddag tussen drie en vijf uur een radarsnelheidscontrole op de 's-Gravendijkwal. In totaal flitste de snelheidsradar 680 van de 1928 voorbijrijdende weggebruikers. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 93 km/uur in plaats van de daar toegestane '50'.

Middaguitgave maandag 27 september 2004

* NIEUWE BROCHURE GEEFT DUIDELIJKHEID OVER AANGIFTE DOEN BIJ POLITIE

ROTTERDAM RIJNMOND
ROTTERDAM - De politie Rotterdam - Rijnmond informeert de inwoners van de regio over de wijze waarop mensen aangifte kunnen doen van strafbare feiten. Voor dit doel is de brochure 'Aangifte Doen' ontwikkeld waarin de verschillende mogelijkheden op een rijtje zijn gezet.

De brochure is gemaakt naar aanleiding van signalen vanuit de burgers over onduidelijkheden rond het doen van aangifte. In de tekst wordt uiteengezet op welke wijze er aangifte gedaan kan worden: persoonlijk, aan het politiebureau, maar in veel gevallen ook via internet of telefonisch. Voor het aangeven van bijvoorbeeld het bekrassen van een auto, diefstal van een portemonnee of vandalisme kan zo veel tijd bespaard worden, zowel voor het slachtoffer als voor het politiepersoneel. Daarnaast wordt uitvoerig uiteengezet wat er met een aangifte gebeurt, welke aandacht er aan wordt besteed en hoe een zaak wordt afgehandeld. Mensen die het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf willen na de aangifte ook graag op de hoogte worden gehouden. Wordt de zaak in onderzoek genomen en hoe staat het met de voortgang. Al dit soort onderwerpen staan in de brochure beschreven. Uiteraard worden aangiften ook gebruikt om criminaliteit in buurten en wijken in beeld te brengen. Dit beeld kan worden gebruikt om extra toezicht of andere maatregelen adequaat in te zetten.
De locaties waar men aangifte kan doen zijn eveneens in de brochure opgenomen. Alle districtsbureaus en andere politiebureaus staan er in vermeld, voorzien van openingstijden en adressen. De nieuwe brochure is verkrijgbaar in alle politiebureaus, bij (deel)gemeenten en in bibliotheken.

NB. Mediavertegenwoordigers die in het bezit willen komen van de nieuwe brochure kunnen contact opnemen met het Team Perscontacten, via telefoonnummer 010 - 27 47 948.

Ochtenduitgave maandag 27 september 2004
ROTTERDAM - Personeel van het district Rotterdam-Centrum, wijkteam Cool hield zondagochtend tussen vier uur en half tien een alcoholcontrole op de Witte de Withstraat. In totaal moesten 26 automobilisten de blaastest afleggen. Van hen kregen er vier een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol. ROTTERDAM - Zondagochtend omstreeks half twaalf schakelde personeel van de Douane de politie in nadat zij op de Vierhavenstraat een dertigjarige Fransman in een autowrak hadden zien rijden. Politiemensen hielden de bestuurder staande en constateerden tijdens de controle van de auto een groot aantal technische gebreken. Zo was de bedrading van het dashboard en het contactslot duidelijk zichtbaar, was een schokbreker versleten, het remvloeistofreservoir leeg, een portier doormidden gebroken, ROTTERDAM - Zondagmiddag omstreeks drie uur werd een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op de Wijnhaven aangehouden.