D66

Sophie in t Veld (D66 Europees Parlement) plaatst vraagtekens bij de objectiviteit van de Franse socialiste Pervenche Bérès, de voorzitster van de commissie die Neelie Kroes gaat horen. Bérès heeft in diverse interviews al aangegeven dat ze Kroes ongeschikt vindt, en dat Nederland de kandidatuur zou moeten intrekken. In 't Veld vindt dat Bérès haar boekje te buiten gaat: "Het is onaanvaardbaar dat de voorzitster van de commissie die Kroes gaat horen blijk geeft van een dergelijke vooringenomenheid, ingegeven door partijpolitieke overwegingen. We mogen van Mevrouw Bérès als voorzitster een objectieve en professionele opstelling verwachten". In t Veld, lid van de commissie Economische Zaken waarvoor Kroes vandaag verschijnt, gaat deze kwestie aan de orde stellen.

In 't Veld is overigens verbaasd over de wijze waarop collega-parlementariërs Van Buitenen en Meijer ageren tegen de kandidatuur van Kroes: Als zij bewijzen hebben voor hun ernstige aantijgingen, moeten ze daarmee allereerst naar de rechter stappen, en niet naar de pers. Het belang van de burger is meer gediend met een fatsoenlijke rechtsgang dan met een heksenjacht uit partijpolitieke overwegingen.

De kandidaat voor de commissaris die zich ondermeer gaat bezig houden met antidiscriminatie, de heer Buttiglione, is volgens In t Veld veel bezwaarlijker. Buttiglione houdt er politieke denkbeelden op na houdt die niet stroken met de Europese Grondrechten. Hij heeft uiterst conservatieve denkbeelden over vrouwen en homo's, terwijl hij als EU-Commissaris verantwoordelijk zou worden voor antidiscriminatie beleid. De linkse partijen zouden beter hun aandacht richten op de inhoud, dan op geruchten en onbewezen aantijgingen", aldus de D66 Europarlementariër.

28-9-2004 10:36