Associated Weavers International dient voorstel in tot collectief ontslag weefafdeling (28/09/04 09:23 CET)

Ronse, 28 september 2004. Vandaag heeft de directie van Associated Weavers International, toonangevend producent van getuft en geweven tapijt, op een bijzondere vergadering van de ondernemingsraad van Prado te Kuurne een voorstel tot collectief ontslag ingediend. Het voorstel voorziet in de vermindering van het aantal arbeidsplaatsen van 161 tot 130. De vermindering heeft aleen betrekking op de weefadeling, die ongeveer 9% van de groepsomzet vertegenwoordigt. De activiteiten van de tuftafdeling te Kuurne zijn niet betrokken. Integendeel, deze afdeling biedt ruimte om een aantal arbeiders van de weefafdeling over te nemen.

De voorziene vermindering van het aantal arbeidsplaatsen in de weefafdeling is noodzakelijk omwille van de aangehouden dalende volumes. Bovendien wordt handenarbeid steeds minder belangrijk door de toenemende rationalisatie van het productiegamma.

Het machinaal geweven tapijt staat in West-Europ onder grote prijs- en volumedruk door de sterke euro de toenemende concurrentie van landen zoals China Indië en Turkije en het verhoogde aanbod van alternatieve tapijttypes zoals handgetuft of handgeweven tapijt.

In de loop van de komende weken zal de directie met de personeelsvertegenwoordigers het overleg starten over hoe de geplande vermindering van het aantal arbeidsplaatsen op de meest verantwoorde wijze kan worden gerealiseerd.

Over Associated Weavers International
Associated Weavers International is één van de grootste Europese producenten van getuft en geweven tapijt. De groep telt wereldwijd 1.204 medewerkers verspreid over vijf productievestigingen en zes verkoopskantoren. In 2003 realiseerde de groep een omzet van 254 3 miljoen euro en een nettowinst van 1 2 miljoen euro. De aandelen staan genoteerd op Euronext Brussel (ASSB).

Bron : Associated Weavers