Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaakacademie.nl in Rotterdam feestelijk van start gegaan

Wat doe je met die pion? Promoveren? En wat kies je dan? Een dame? Wat hoor ik daar? Een paard! Goed zo, een paard en dan is het mat! Met het oplossen van een schaakprobleem door een leerlinge van de Rotterdamse basisschool Catamaran werd dinsdagmiddag 28 september de Schaakacademie.nl officieel geopend. Hans Böhm was ceremoniemeester en hielp het meisje een beetje op weg.

Schaakacademie.nl. Intussen is het een begrip aan het worden in de Nederlandse schaakwereld. Talloze informatie- en bijscholingsbijeenkomsten hebben eraan bijgedragen dat de Nederlandse schakers steeds beter op de hoogte zijn van deze nieuwe, hedendaagse methode om te leren schaken. Schaakacademie.nl is op internet de voortzetting van de uitermate succesvolle Stappenmethode die is ontworpen door Cor van Wijgerden en Rob Brunia. Vele honderdduizenden kinderen hebben intussen met behulp van de Stappenmethode leren schaken.

Schaakacademie.nl biedt niet alleen nieuw lesmateriaal, ook het gebruik van een interactief computerprogramma is nieuw. Leerlingen kunnen in hun eentje aan de slag met de methode, maar uiteraard is het ook mogelijk een leraar in te schakelen. Juist die combinatie, zelfwerkzaamheid en de mogelijk voor de schaaktrainer om eigen materiaal toe te voegen, maakt de Schaakacademie zo bijzonder.

Sinds eind april is Schaakacademie.nl op de KNSB-site te zien. Aanvankelijk met materiaal op het niveau van Stap 1. In augustus volgde Stap 2 en Stap 3 staat voor november gepland. Voorjaar 2005 volgt dan de vierde Stap.
Het was dus tijd om Schaakacademie.nl feestelijk te lanceren. De Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis bood daarvoor een passende ambiance. Onder leiding van ceremoniemeester Böhm gingen een paar sprekers op het belang van de schaakacademie in. De Rotterdamse wethouder Nico Janssens verwelkomde iedereen en vertelde dat Rotterdam in 2005 nadrukkelijk aandacht zal besteden aan het schaken onder de jeugd.
We willen overbrengen dat schaken gewoon leuk is, zei KNSB-voorzitter Ernst Enschedé. Onze doelgroep is in eerste instantie de acht- tot twaalfjarigen. Van het scherm naar achter het bord, sprak hij hoopvol.

De drijvende kracht achter de opening in Rotterdam is Teun Koorevaar geweest, de voorzitter van de Rotterdamse Schaakbond. Hij vertelde over een nieuwe Rotterdamse activiteit, de virtuele schaakvereniging, een initiatief dat naadloos aansluit bij de Schaakacademie.nl. Rotterdam is een stad met een veranderende bevolking, zei Koorevaar. Wil je de nieuwe groep inwoners bereiken, dan moet je iets nieuws proberen. Iets van deze tijd. De Schaakacademie is zon activiteit.

Werd er alleen maar gesproken? Nee, er was ook actie. Terwijl de bezoekers de zaal binnendruppelden, demonstreerde Internationaal Vrouwenmeester Bianca Muhren hoe de Schaakacademie in de praktijk werkt. Ze gaf simultaan les aan twee groepen kinderen die in de zaal aanwezig waren en had contact met scholieren van basisschool Catamaran elders in de stad. Ondertussen was er ook nog tijd om te chatten. Kan je in vijf beurten mat geven?, vroeg een van de leerlingen. Het kan al in twee beurten, zei Bianca. Dus in vijf beurten kan het op vele manieren.

Zonder steun van derden geen Schaakacademie.nl en geen feestelijke opening. Het ministerie van VWS gaf een ruime subsidie voor dit innovatieve project, de afdeling Sport en Recreatie van de Gemeente Rotterdam werkte mee aan de opening, evenals de Rotterdamse Schaakbond. KPN maakte de opening technisch mogelijk en de KNSB zorgde de afgelopen jaren voor mankracht en een grote financiële bijdrage.

Bianca Muhren laat zien hoe het moet.

Hans Böhm: Dat heb je heel goed gezien.

Rotterdam gaat in 2005 veel aandacht aan het schaken besteden, zei wethouder Nico Janssens van Middelen en Sport.

KNSB-voorzitter Ernst Enschedé: Onze groei zit bij de jeugd.

De Rotterdamse voorzitter Teun Koorevaar wees op het belang van een hedendaagse aanpak.

Samen met Hans Böhm loste een leerlinge van basisschool Catamaran een schaakprobleem op. Daarmee was Schaakacademie.nl officieel van start gegaan.

Herman Grooten is een van de auteurs van de Schaakacademie.nl. Samen met Petra Schuurman, Dolf Meijer en Stefan van Blitterswijk maakte hij het materiaal. Hij legde uit waarom de schaakacademie zo bijzonder is.


---