Provincie Fryslân

Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 28 september 2004

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 21 september 2004 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Verlenging interimbeleid grauwe ganzen, kolganzen en smienten De periode, waarvoor interimbeleidsregels gelden voor overwinterende grauwe ganzen, kolganzen en smienten, wordt verlengd tot het moment waarop de ganzenfoerageergebieden zijn aangewezen. Omdat in Fryslân is gekozen voor aanwijzing op basis van draagvlak, is de datum van 1 oktober 2004 niet gehaald.


2. Nazorgovereenkomst Hoeksterend
Met het afsluiten van een overeenkomst wordt de nazorg van de bodemsanering van het oude Frigasterrein aan het Hoeksterend geregeld. De provincie sluit deze nazorgovereenkomst af met Ontwikkelingsmaatschappij W.S. Visser IV B.V. en de eigenaren van de appartementen van het wooncomplex Bleekhoven. Dit appartementencomplex staat op het terrein van de voormalige gasfabriek aan het Hoeksterend in Leeuwarden. Samen met het sluiten van de overeenkomst wordt ook het recht van opstal gevestigd.

Met dit collegebesluit ronden de partijen de afspraken af die zij in 1998 met elkaar maakten. Deel van die afspraak was dat de provincie, aanvullend op een eerdere grootschalige sanering begin jaren '80, nog een aantal maatregelen zou nemen om de resterende verontreiniging te isoleren en en daarna te beheersen. Daarvoor is in 1999 een leeflaag op het perceel aangebracht, waarna Visser in de jaren daarop het wooncomplex realiseerde. Afsluitend is vorig jaar door de provincie een systeem aangelegd om de resterende verontreiniging in het grondwater te beheersen. De nazorgovereenkomst en de vestiging van recht van opstal voorzien onder andere in de inhoud en duur van de nazorg en een nazorgplan dat de provincie opstelt. Overigens gaat de verantwoordelijkheid per 1 januari 2005 over naar de gemeente Leeuwarden, zij is dan verantwoordelijk voor de uitvoering van de nazorg en het beheer van de verontreiniging.


3. Begrotingswijziging Rijksweg 31 en Klep Fonejacht De provincie betaalt mee aan de verdubbeling van het laatste deel Rijksweg 31, beter bekend als de Waldwei, en aan "de klep" in de Fonejachtbrug. Daarvoor zijn in het verleden overeenkomsten gesloten en heeft de provincie middelen gereserveerd. Met het oog op de betaling aan Rijkswaterstaat wordt de begroting gewijzigd en daarmee de reservering 'geactiveerd' om de afgesproken betalingen te voldoen. n.b. Aan de verdubbeling van de Waldwei draagt de provincie E 8.168.044,- bij, aan het beweegbaar houden van bruggen (de klep) Fonejachtbrug staat de provincie voor een bedrag van E 5.091.414,- aan de lat.


4. Yn konsept-kultuernota 'Sels dwaan!' mear jild foar eigen produksjes yn Fryslân 'Sels dwaan!' is de titel fan de konsept-kultuernota 2005-2008 fan de provinsje Fryslân dy't it kolleezje fan Deputearre Steaten fêststeld hat. Deputearre fan kultuer, Bertus Mulder, skriuwt yn it foaropwurd dat in aktyf provinsjaal kultuerbelied foar de meartalige identiteit fan de provinsje Fryslân fan grut belang is. "Wy moatte op kultureel mêd dy meartaligens stal jaan troch sels mei eigen produksjes oan 'e slach te gean." Ekstra provinsjaal jild wurdt beskikber steld foar it fuortsterkjen fan it produksjeklimaat yn ús provinsje. Konkreet giet it om E 244.326,- foar de hiele beliedsperioade oant 2008. De kommende twa moanne folget de nota in skriftlik ynspraaktrajekt by ferskate kulturele ynstellings lâns. Yn it bysûnder de oanwêzigen fan in earste gearkomste oer de kultuernota op 1 july lêstlyn sille ek nei reaksjes frege wurde. Der komme advertinsjes yn de ferskate Fryske media mei in algemiene oprop om yn te sprekken. De konsept-kultuernota en de reaksje fan DS op de ynspraakrisseltaten wurde yn desimber 2004 oan Provinsjale Steaten oanbean. Behanneling yn de foltallige gearkomste fan PS sil nei ferwachting yn maart 2005 wêze. Parseberjocht beschikber
Stik beschikber


5. Ontwerp Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma 2004-2009 Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp Provinciaal Restauratie Uitvoerings Programma 2004-2009 vastgesteld. In dit programma, waarin rijksgeld wordt verdeeld, is voor het budgetjaar 2009 E 250.763,-- voor de Broerekerk te Bolsward opgenomen. Hiermee is een belangrijke stap gezet op weg naar de restauratie van dit monument. Persbericht beschikbaar
Stuk beschikbaar


---- --