Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 252 JA
Datum: 28 september 2004

GS stellen ontwerp Provinciaal Restauratie UitvoeringsProgramma 2004-2009 vast

Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp Provinciaal Restauratie Uitvoerings Programma 2004-2009 vastgesteld. In dit programma, waarin rijksgeld wordt verdeeld, is voor het budgetjaar 2009 E 250.763,-- voor de Broerekerk te Bolsward opgenomen. Hiermee is een belangrijke stap gezet op weg naar de restauratie van dit monument.

Opvallende constatering op grond van het huidige PRUP is dat in 2009 E 149.538,-- is vrijgemaakt voor restauraties in de categorie 'Woonhuizen/boerderijen'. Daarmee is 20% van het budget voor 2009 gemoeid. Het betreft hier restauraties waarvoor aanvankelijk, in de systematiek bij het rijk van financiering van restauraties, een fiscale mogelijkheid in de vorm van een restauratiehypotheek was voorzien. Deze fiscale mogelijkheid blijkt niet mogelijk. Het betreft hier vooral boeren die hun monumentale boerderij willen opknappen. Deze eigenaren van boerderijen met een agrarische functie zullen nu gebruik moeten blijven maken van het sinds 2008 geslonken subsidiebudget. De financiering van deze momenten zal daardoor langer op zich laten wachten.

Bovendien verandert het rijk de subsidieregeling. Vanaf 2011 zullen de provincies geen rol meer spelen in de verdeling van rijkssubsidies. Tot nu toe blijven er naar de mening van GS veel onduidelijkheden over de nieuwe rijksregeling voor subsidiering van rijksmonumenten.

De verdeling van het rijksgeld via het PRUP komt voort uit het op 16 juni 1997 van kracht geworden Besluit Rijkssubsidiëring Restauratie Monumenten 1997. Op grond van deze wettelijke regeling heeft de provincie als taak gekregen om het rijksgeld voor de restauratie van rijksmonumenten over 20 niet-budgethoudende gemeenten, monumenten en tijd te verdelen. Deze 'verdeeltaak' resulteert uiteindelijk in het jaarlijks vaststellen van een Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma (PRUP); nu voor de periode 2004-2009.

Het ontwerp Provinciaal Restauratie UitvoeringsProgramma ligt vanaf vrijdag 1 oktober 2004 gedurende vier weken ter inzage in:
Provinsjehûs Provinsje Fryslân, Tweebaksmarkt 52 te Leeuwarden, tel. 058 2925524
de gemeentehuizen van de twintig niet-budgethoudende gemeenten.

Belanghebbenden kunnen binnen deze vier weken hun zienswijzen over het ontwerp bij Gedeputeerde Staten naar voren brengen.

---- --