Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 251 JA
Datum: 28 september 2004

In concept cultuurnota "Sels dwaan!" meer geld voor eigen producties in Fryslân

"Sels dwaan!", zelf doen, is de titel van de ontwerp-cultuurnota 2005-2008 van de provincie Fryslân die het college van Gedeputeerde Staten heeft vastgesteld. Gedeputeerde van cultuur, Bertus Mulder, schrijft in het voorwoord dat een actief provinciaal cultuurbeleid voor de meertalige identiteit van de provincie Fryslân van groot belang is. "Wij moeten op cultureel gebied die meertaligheid vorm geven door zelf aan de slag te gaan met eigen producties." Extra provinciaal geld wordt beschikbaar gesteld voor het versterken van het productieklimaat in onze provincie. In concreto gaat het om E 244.326 voor de hele beleidsperiode tot 2008. "De provincie kiest daarmee in "Sels dwaan!" nadrukkelijk voor extra provinciaal cultuurgeld, tegen de stroom van rijksbezuinigingen op het gebied van cultuur in, uit verantwoordelijkheid voor de Friese cultuur: "Wy dogge it oars as oars" , aldus gedeputeerde Mulder.
Vorige week nog heeft de provincie in het kader van het rijkscultuurconvenant steun verleend aan de volgende instellingen en evenementen: E 50.000 voor het Noordelijk Filmfestival, E 50.000 voor Tryater ten behoeve van het verjongen van het acteursbestand, E 10.000 voor Opera Spanga en E 60.000 voor Oerol en E 45.000 voor fotomanifestatie Noorderlicht.

Vernieuwingen, accentverschuivingen en het motto "oud beleid voor nieuw beleid" vormen de rode draad die door het nieuwe provinciale cultuurbeleid loopt. Behalve het versterken van het productieklimaat worden subsidieverhoudingen helder en eenvoudiger gemaakt. Instellingen wordt ook gevraagd om, binnen de bestaande middelen, nieuwe activiteiten op te zetten.
Gedeputeerde Mulder schrijft in zijn voorwoord dat het belangrijk is dat economie en cultuur op elkaar aansluiten. Cultuur is een economische factor van betekenis en een actieve kunstsector werkt door op het innovatief vermogen van de kenniseconomie.

De komende twee maanden volgt de nota een schriftelijk inspraaktraject langs diverse culturele instellingen. Ook de aanwezigen van een eerste bijeenkomst over de cultuurnota op 1 juli jl wordt specifiek gevraagd om reacties. Er verschijnen advertenties met een algemene oproep tot inspraak in de diverse Friese media. De ontwerp-cultuurnota en de reactie van GS op de inspraakresultaten worden in december 2004 aan Provinciale Staten aangeboden. Behandeling in de voltallige vergadering van PS vindt naar verwachting plaats in maart 2005.

De voornaamste ambities in de cultuurnota zijn:

Versterken van het culturele productieklimaat. Het college van GS verhoogt de budgetten van enkele subsidieregelingen. De regeling productie podiumkunsten wordt met
E 35.000 verhoogd tot E 130.000 per jaar. Het budget voor de regeling koorbegeleiding wordt met E 25.000 verhoogd tot E 75.000 en het budget voor het schrijven van Friestalig toneel van E 3500 tot E 10.500. De provincie verdient meer nieuw, oorspronkelijk Friestalig toneel, stellen GS in de cultuurnota.

Verhelderen van de subsidierelaties. Instellingen die structureel provinciaal subsidie ontvangen, krijgen voor nieuwe incidentele activiteiten in de komende periode geen subsidie. De provincie wil tussentijds het culturele beleid evalueren met de instellingen en bespreken of het provinciale cultuurbeleid dan wel de afspraken met de instellingen moeten worden bijgesteld. De provincie start daarvoor met zogenoemde visitaties, bezoeken aan de instellingen. Het rijk stelt in zijn 'cultural governance beleid' dat publieke culturele voorzieningen een goed bestuur nodig hebben en doet darvoor een aantal aanbevelingen. De aanbevelingen van dat beleid zullen zo veel mogelijk doorklinken in de overeenkomsten met de door de provincie gesubsidieerde instellingen.

Eenvoudiger maken van subsidieregels. Subsidieverzoeken tot E 2500 worden volgens een eenvoudiger procedure afgehandeld. Naar aanleiding van een motie van Provinciale Staten worden de regelingen op het gebied van Friestalige literatuur, culturele activiteiten en internationale contacten tweetaligheid samengevoegd en eenvoudiger gemaakt.

Samenbrengen van cultuur en economie. Cultuur levert werkgelegenheid op, trekt toeristen aan en draagt mee daardoor fors bij aan de Friese economie. Het college van GS acht het daarom van belang dat er meer samenhang en spreiding komt in het organiseren van culturele, toeristische en sportieve evenementen.

Festivalbeleid:
De provincie kondigt voor 2006 het Frysk Festival aan; Keunstwurk wordt gevraagd nog een jaar lang in 2006 ondersteuning bieden voor het organiseren van dit festival. Bovendien wil de provincie samen met de culturele hoofdstad Leeuwarden in het kader van het stadsconvenant nieuw festivalbeleid met vijf of zes een spraakmakende serie festivals mogelijk maken. In de cultuurnota wordt daarvoor een bedrag van E 156.000 genoemd. Dat bedrag dient in het Stadsconvenant met Leeuwarden te worden geregeld Daarnaast ziet de provincie ruimte voor twee of drie cultureel aansprekende manifestaties per jaar in de rest van de provincie.

N 35

---- --