Ministerie van Financiën

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk

28 september 8 september 2004 DMN 2004-609 2004 kenmerk 2030420730 U

Onderwerp

Kamervragen over mogelijke handel in gestolen auto's

Hierbij doe ik u in de bijlage toekomen de beantwoording van de vragen van het lid Kant over mogelijke handel in gestolen auto's. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.G. Wijn

Bijlage:

1. Wat is uw reactie op het artikel 'Domeinen handelt in gestolen auto's'?

Mijn reactie op het artikel 'Domeinen handelt in gestolen auto's' volgt uit de inhoudelijke beantwoording van de andere vragen van het lid Kant. Overigens wil ik opmerken dat de dienst Domeinen auto's slechts verkoopt via openbare of onderhandse inschrijving en niet handelt in auto's in de betekenis van handeldrijven, d.i. kopen en verkopen.

2. Is het waar dat Domeinen niet controleert of het om gestolen auto's gaat voordat deze worden geveild? Zo ja, om hoeveel gevallen gaat het? Wat gaat u hiertegen doen?

In de eerste plaats wil ik er op wijzen dat strafrechtelijk inbeslaggenomen auto's door OM en Politie worden aangeleverd bij Domeinen en dat zij wettelijke opsporings- en handhavingstaken hebben. De strafrechtelijk inbeslaggenomen auto's verkoopt Domeinen in opdracht van het Openbaar Ministerie of op basis van een uitspraak van de rechter.

Hoewel Domeinen slechts handelt in opdracht van de rechter of het OM wil ik graag opmerken dat Domeinen sinds april van dit jaar bij de uitvoering van deze opdracht aanvullend controleert of strafrechtelijk inbeslaggenomen auto's met een Nederlands kenteken van diefstal afkomstig zijn. Dit gebeurt door middel van een aansluiting op de registers bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Indien een auto van diefstal afkomstig blijkt te zijn wordt deze niet verkocht.

Voor auto's met een buitenlands kenteken bestaat er op dit moment geen mogelijkheid om de buitenlandse kentekenregisters te raadplegen. Samen met de RDW wordt momenteel onderzocht of Domeinen ook toegang kan krijgen tot deze registers.

3. Is het waar dat de Belastingdienst gedupeerden die een gestolen auto van de overheid hebben gekocht helpt door het chassisnummer te wijzigen? Zo ja, hoe gaat u aan deze praktijk een einde maken?

Nee. Het inslaan, wijzigen van chassisnummers is voorbehouden aan de RDW. De Belastingdienst heeft hier geen enkele bevoegdheid in en/of bemoeienis mee.

4. Gaat u ervoor zorgen dat de rechtmatige eigenaren die het slachtoffer zijn geworden van deze praktijk worden gecompenseerd? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?

De eigenaren die slachtoffer zijn geworden hebben de volledige koopsom (inclusief opgeld) gerestitueerd gekregen en compensatie gekregen voor eventueel extra gemaakte kosten.