Universiteit van Amsterdam

Celdood en celgeboorte in de hippocampus


Promotie Biologie


dinsdag 28 september 10.00 uur

Tot voor kort werd altijd aangenomen dat hersencellen niet in staat zijn tot deling of celvernieuwing. Recent werd aangetoond dat celdeling voorkomt in de hersenen van volwassen zoogdieren, echter slechts in relatief kleine aantallen en in twee hersengebieden. Die nieuwe cellen blijken tot volwassen zenuwcellen uit te groeien, waarmee dus sprake is van adulte neurogenese. Vivi Heine bestudeerde een van de twee hersengebieden, de hippocampus. Deze speelt een rol in leer- en geheugenprocessen en neuro-endocriene regulatie. In de granulaire cellaag van de hippocampus, de gyrus dentanus, vinden celgeboorte (neurogenese) en celdood (apoptose) in nauwe samenhang plaats. Deze permanente cel-turnover maakt dat de gyrus dentatus uit een heterogene populatie van nieuw ontwikkelende en oude cellen bestaat. De hoeveelheid nieuwgeboren cellen en ook hun overleving wordt nauwkeurig gereguleerd. Twee factoren van belang hierbij zijn stress en veroudering. Heine onderzocht de effecten van chronische stress en veroudering op zowel neurogenese als apoptotische celdood in de hippocampus.

Mw. V.M. Heine: Adult hippocampal cell birth and death in relation to stress, aging and the vasculature. Promotor is mw. prof. dr. M. Joëls.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.