SP

SP vraagt oordeel Europese Commissie over uitspraken Kroes

'We willen geen Eurocommissaris die half werk verricht,' stelt Erik Meijer, lid van het Europees Parlement voor de SP. Meijer is verbaasd over uitlatingen van kandidaat Eurocommissaris Neelie Kroes in de Tweede Kamer. Kroes wil de dossiers waarin zij een dubbelrol kan spelen vanwege haar voormalige zakenrelaties, overdragen aan Commissievoorzitter Barroso.

Meijer heeft de voorzitter van de Europese Commissie schriftelijk verzocht een oordeel te geven over dit besluit. Hij vindt de uitspraken van Kroes strijdig met eerdere beweringen, gericht aan het Europees Parlement. Kroes zei toen dat zij al haar vroegere zakelijke en financiële activiteiten heeft stopgezet, waardoor zij in staat zou zijn om toekomstige verantwoordelijkheden 'in volledige onafhankelijkheid uit te kunnen oefenen'. Er was volgens Kroes geen enkel conflict met haar toekomstige activiteiten. Blijkbaar komt zij daar nu al op terug.

Meijer wil dat Kroes in de hoorzitting op 28 september in het Europees Parlement over deze tegenstrijdige antwoorden flink aan de tand wordt gevoeld: 'Ik kan me niet voorstellen dat Barroso zit te wachten op een Commissaris die vanwege haar verleden half werk verricht. Toch is dat niet ondenkbaar, gezien haar brede internationale netwerk, waar zij zich zo dikwijls op beroept'.

Vorige week vroeg de SP al om een antecedentenonderzoek, vanwege de relaties van Kroes met omstreden personen als Dirk-Jan Paarlberg, die banden heeft met Willem Endstra. Meijer wil dat Kroes met een schone lei begint als Eurocommissaris.

Informatie:

Erik Meijer, 06 51 152 982
Rene Roovers, 06 22 607 308
Jasper van Dijk, 06 51 039 570

15 sep 04 17:00