European Commission

IP/04/1148

Brussel, 28 september 2004

Galileo: De Commissie zoekt een directeur voor de Toezichtautoriteit

De Europese Commissie heeft vandaag de procedure voor de aanwerving van de directeur van de Toezichtautoriteit gestart. Dit communautair agentschap heeft tot taak de belangen van de openbare sector te behartigen bij de toekomstige concessiehouder voor Galileo, het Europees systeem voor radionavigatie per satelliet.

De Commissie wil deze Toezichtautoriteit aanvang 2005 oprichten, zodra de Raad in december enkele belangrijke beslissingen over de start van de stationerings- en de exploitatiefase van het programma heeft genomen.

De voornaamste taken van de Toezichtautoriteit zijn:
* de concessieovereenkomst sluiten met het consortium dat na afloop van de ontwikkelingsfase van Galileo zal worden geselecteerd, en als concessieverlenende instantie toezien op de naleving van de contractuele verplichtingen;

* zorgen voor het beheer van en de controle op het gebruik van de aan het programma toegewezen publieke middelen;
* uitoefenen van alle technische bevoegdheden op het gebied van de veiligheid;

* toezien op de technische evolutie van het systeem;
* de talrijke bij het programma geassocieerde derde landen actief betrekken bij het beheer van deze strategische infrastructuur;
* de Commissie bijstaan op gebieden die verband houden met radionavigatie per satelliet.

De vacature en de tekst van de verordening tot oprichting van de Toezichtautoriteit kunnen worden geraadpleegd op:

http://europa.eu.int/comm/dgs/energy_transport/galileo

Ter herinnering

Galileo is het Europees programma voor radionavigatie per satelliet. Het is een initiatief van de Europese Commissie dat samen met het Europees Ruimteagentschap (ESA) wordt ontwikkeld. Het maakt de ontwikkeling mogelijk van een nieuwe generatie van universele diensten in sectoren zoals vervoer, telecommunicatie, landbouw en visserij, en belooft uiterst rendabel te worden. Het Galileo-programma komt onder civiel beheer en civiele controle te staan en zal een kwaliteits- en continuïteitsgarantie bieden die voor allerlei gevoelige toepassingen onmisbaar is. Door de complementariteit met de huidige systemen worden de betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van navigatie- en plaatsbepalingsdiensten in de gehele wereld verbeterd.

Gelieve voor nadere inlichtingen over Galileo de volgende websites te raadplegen:

http://europa.eu.int/comm/dgs/energy_transport/galileo

http://www.esa.int/export/esaSA/navigation.html

http://www.galileoju.com