GAIA

GAIA WIL DAT TEGENSTANDERS VAN DOLFINARIUMS OOK GEHOORD WORDEN DOOR PARLEMENTAIRE COMMISSIE VOLKSGEZONDHEID

Dierenrechtenorganisatie heeft grote bedenkingen bij promotie-uitstapje van parlementairen

28 september 2004

© GAIA

Het bezoek dat de Parlementaire Commissie Volksgezondheid vandaag aan het dolfinarium in Brugge bracht, was overduidelijk een promotiestunt van het Boudewijnpark. Het attractiepark deed er werkelijk alles aan om hun economische belangen te verdedigen. Naar de noden van de dieren werd er niet geluisterd. GAIA verbaast er zich over dat de Parlementaire Commissie noch GAIA, noch specialisten ter zake die bezwaren hebben t.o.v. dolfinariums gehoord heeft. In een democratie is het onaanvaardbaar dat er maar naar 1 klok geluisterd wordt. GAIA vraagt met aandrang dat ook diegenen die het niet eens zijn met het houden van dolfijnen in gevangenschap de kans krijgen om hun bezwaren te uiten. In deze optiek schreef GAIA gisteren al een mail mét het GAIA-dossier over het houden van dolfijnen in gevangenschap in bijlage naar de Commissievoorzitter Yvan Mayeur (PS) met de vraag dat ook zij gehoord zou worden.

GAIA hoopt dat de Commissieleden zich niet laten gebruiken (lees: misbruiken) door het Boudewijnpark en dit louter en alleen omwille van het commerciële aspect. GAIA wil dat onafhankelijke zeezoogdierenexperts nagaan of de dolfijnen van Brugge kunnen vrijgelaten worden. Om te kunnen beoordelen of een dolfijn in aanmerking komt voor vrijlating, wordt het dier ondergebracht in een baai of lagune. Heel wat dolfijnen in gevangenschap zijn immers veel essentiële overlevingstechnieken vergeten of kregen ze nooit aangeleerd. Dit wil niet zeggen dat deze hen niet (opnieuw) aangeleerd kunnen worden. Dolfijnen die zich onvoldoende kunnen aanpassen aan het leven in de natuur, kunnen blijvend in semi-vrijheid gehouden worden in een baai of lagune waardoor de levenskwaliteit van de dieren aanzienlijk verbetert. Indien onafhankelijke zeezoogdierenexperts besluiten dat de dolfijnen van het Boudewijnpark wegens dierenwelzijnsredenen niet in aanmerking komen voor vrijlating, of voor een leven in een natuurlijke baai of lagune, moet er in België een kunstmatige lagune gecreëerd worden waarin de natuurlijke biotoop van dolfijnen wordt nagebootst. Shows en fysiek contact met de dieren zijn uit den boze. Het tonen van wilde dieren in een omgeving die meer aangepast is aan hun welzijnsbehoeften zal ook het educatieve aspect ten goede komen.
De situatie laten hoe deze momenteel is in Brugge is onaanvaardbaar. In het dolfinarium van het Boudewijnpark kunnen de dolfijnen slechts enkele tientallen meters zwemmen vooraleer ze begrensd worden door een muur of afsluiting. In de vrije natuur leggen de dieren dagelijks 50 tot 100 km af en brengen ze 80 à 90% van hun tijd onder water door. Duiken is nauwelijks mogelijk. In de natuur duiken dolfijnen tot op dieptes van 200 m. De bijzonder zwakke eisen die bijna overal ter wereld aan dolfinariums gesteld worden, leiden ertoe dat dolfijnen in gevangenschap uit verveling 80 à 90% van hun tijd doorbrengen aan de oppervlakte. De kale, betonnen bassins van het dolfinarium van Brugge zijn gevuld met kunstmatig aangemaakt chloorhoudend zeewater zonder algen, planten, vissen, rotsen of andere objecten. Het dolfinarium van Brugge biedt onvoldoende plaats om aan de fysiologische en ethologische behoeften van de dolfijnen te voldoen. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be