Gemeente Baarn

Programmabegroting 2005-2008 Gemeente Baarn

28-09-2004

De Gemeente Baarn heeft de Programmabegroting voor de jaren 2005-2008 uitgebracht. Deze meerjarenbegroting is sluitend onder voorbehoud dat de taakstelling van het bezuinigingstraject Keuzes Maken daadwerkelijk zal worden ingevuld door de gemeenteraad. Daarnaast constateert het college van B&W dat er een aantal noodzakelijke investeringen in de begroting moeten worden opgenomen. Om het negatieve saldo dat hierdoor ontstaat op te vangen, is een nieuwe taakstelling nodig. Het college heeft besloten hiervoor een proces voor te bereiden waarover zij spoedig met de gemeenteraad in overleg treedt. De gemeenteraad buigt zich over de begroting tijdens de Algemene Beschouwingen op 27 oktober a.s.

De Provincie Utrecht heeft aan de Gemeente Baarn de eis opgelegd om in 2007 een sluitende begroting te hebben. Om aan deze eis te voldoen heeft de gemeenteraad in juli 2003 besloten tot een stelpost Keuzes Maken: de financiële taakstelling van het bezuinigingstraject Keuzes Maken. Uit de programmabegroting blijkt dat deze taakstelling succesvol is, onder het voorbehoud dat de gemeenteraad de bezuinigingsvoorstellen van Keuzes Maken goedkeurt.

Noodzakelijke uitgaven en investeringen
De Gemeente Baarn moet echter ook rekening houden met een aantal toekomstige noodzakelijke investeringen. Zo is het oude deel van het gemeentehuis toe aan een grondige renovatie. Uitstel hiervan zou aanmerkelijk hogere onderhoudskosten met zich meebrengen. Verder moeten de komende jaren bestemmingsplannen versneld worden geactualiseerd in verband met een herziening van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Overige noodzakelijke kosten zijn voor de formatie-uitbreiding bij de Brandweer en investeringen in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing, tweede fase (ISV-2).

Nieuwe taakstelling
Om de kosten voor de noodzakelijke uitgaven en investeringen te dekken, zal het college van B&W een nieuwe taakstelling formuleren teneinde de begroting wederom sluitend te maken. Over de invulling van dat proces zal het college van B&W zo spoedig mogelijk met de gemeenteraad van gedachten wisselen.