Aedes

Corporaties pakken stedelijke vernieuwing voortvarend aan

28 september 2004

Woningcorporaties werken hard aan de herstructurering in de 56 zogenaamde 'prioritaire' wijken (wijken die minister Dekker met voorrang wil vernieuwen). Dit doen ze ook los van prestatieafspraken met gemeenten. Dat blijkt uit een enquête die Aedes deze zomer heeft gehouden onder haar leden die in de 56 wijken actief zijn. Van de zestig woningcorporaties die zijn benaderd heeft ruim tweederde meegewerkt aan de enquête.

Vrijwel alle respondenten zijn positief over de voortgang van de aanpak van de wijk. Veel deelprojecten zijn gereed. Zo heeft woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem in Malburgen de eerste 19 huurwoningen opgeleverd in het kader van de stedelijke vernieuwing. Voorjaar 2005 volgt de oplevering van nog eens 300 woningen in de huur- en koopsector. In totaal sloopt de Arnhemse corporatie in Malburgen 1.500 woningen. Daarvoor in de plaats bouwt ze er 3.000 terug.

Achttien respondenten geven aan dat er concrete afspraken liggen met de gemeente, drieëntwintig respondenten geven aan op dit moment in overleg te zijn met de gemeente over (nieuwe) prestatieafspraken.

'Dit onderzoek geeft aan dat er veel meer gebeurt dan er op papier staat', aldus Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen. 'Uiteraard zijn prestatieafspraken op lokaal en regionaal niveau heel belangrijk. Daarmee kun je keihard vastleggen wie wanneer wat doet. Dat is van belang voor een soepel verlopend proces. Aedes is een groot voorstander van zakelijke en expliciete prestatieafspraken tussen corporaties en gemeenten. Maar uit ons onderzoek blijkt dat corporaties ook zonder harde afspraken de handen uit de mouwen steken. Dat bevestigt mijn overtuiging dat de branche niet stilzit.'

Individuele corporatiedirecteuren bevestigen de werklust, met of zonder prestatieafspraken. John Gijsen, directeur-bestuurder van De Volkswoning uit Heerlen, zegt: 'Door een aantal interne omstandigheden bij de gemeente ontstond er vertraging bij het maken van prestatieafspraken. Maar het was geen probleem om zonder prestatieafspraken met de herstructurering te beginnen. Die ruimte heb ik wel gekregen van de gemeente. We ontwikkelen nu ook samen met een private partij nieuwbouw. Dat project wordt natuurlijk opgenomen in de prestatieafspraken.'

Woningcorporaties en gemeenten hebben verschillende faciliteiten tot hun beschikking om het proces tot het maken van prestatieafspraken te bevorderen. Zo zijn er impulsteams en de Aedes-VROM-VNG-publicatie 'De kosten in beeld, de kosten verdeeld'. De publicatie ondersteunt lokale partijen, zoals gemeenten en woningcorporaties, bij het maken van afspraken over kostenverdeling bij herstructureing. Uit de enquête blijkt dat woningcorporaties goed gebruik maken van die faciliteiten.