Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht biedt subsidies voor agrarisch natuurbeheer in de hele provincie

Beheersgebiedsplan ter inzage

28-9-2004
Het definitieve beheersgebiedsplan is op 28 september 2004 vastgesteld door Gedeputeerde Staten. De provincie Utrecht heeft nu een nieuw beheersgebiedsplan vastgesteld, waarmee boeren subsidies kunnen krijgen om natuur op hun grond te beheren. Boeren kunnen bijvoorbeeld maatregelen nemen om weidevogels veilig op hun land te laten broeden. De grootste veranderingen ten opzichte van het oude beheersgebiedsplan worden hieronder beschreven.

Inspraakreacties

Het ontwerp-beheersgebiedsplan heeft, van 9 juni t/m 7 juli 2004, ter inzage gelegen om belanghebbenden de gelegenheid te geven bedenkingen te uiten tegen het ontwerpplan. In totaal zijn er 32 bedenkingen binnengekomen. Deze hebben geleid tot een aantal aanpassingen in de tekst en het kaartmateriaal.

Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer
Vanaf 2000 is het in vrijwel de gehele provincie Utrecht mogelijk om gebruik te maken van de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN). De minister van LNV heeft de provincies nu gevraagd om de SAN doelmatiger in te zetten, d.w.z. alleen in kansrijke gebieden. De provincie Utrecht heeft hieraan gevolg gegeven door die gebieden te selecteren die voor de weidevogels of voor de flora erg belangrijk zijn. Agrarisch natuurbeheer wordt voor een belangrijk deel in deze gebieden gesubsidieerd. De provincie heeft er echter voor gekozen om ook voor de rest van de provincie mogelijkheden te blijven bieden voor het agrarisch natuurbeheer. Het gaat dan vooral om lichtere vormen van beheer, die gemakkelijker in de bedrijfsvoering in te passen zijn, zoals het natuurvriendelijke beheer van slootranden.

Probleemgebieden
De minister heeft de provincies eveneens verzocht om in hun beheersgebiedsplannen de zogenaamde probleemgebieden opnieuw te begrenzen. Probleemgebieden zijn gebieden die door hun natuurlijke gesteldheid, bijvoorbeeld door hoge grondwaterstanden, moeilijker agrarisch te bewerken zijn. Binnen deze probleemgebieden kan een agrariër subsidie krijgen als compensatie voor deze natuurlijke handicap. Deze subsidie wordt deels door het rijk en deels door de Europese commissie gefinancierd. Het rijk heeft deze subsidie gekoppeld aan de SAN, wat betekent dat agrariërs bij verschillende vormen van agrarisch natuurbeheer tevens de vergoeding voor probleemgebieden ontvangen. In de praktijk betekent dat, dat agrariërs nu - als onderdeel van hun subsidie voor agrarisch natuurbeheer - subsidie krijgen voor een probleemgebied, terwijl zij eigenlijk niet te maken hebben met een natuurlijke handicap.

Natuurlijke handicaps
Deze situatie is niet gewenst, vindt LNV. Door de minister zijn daarom criteria geformuleerd, waaraan de nieuw aan te wijzen probleemgebieden moeten voldoen. Binnen deze gebieden kunnen agrariërs, wanneer zij bepaalde vormen van agrarisch natuurbeheer toepassen, een vergoeding voor de natuurlijke handicap ontvangen. Buiten deze gebieden is het nog steeds mogelijk om agrarisch natuurbeheer uit te oefenen, maar daar kan geen vergoeding voor natuurlijke handicaps meer gegeven worden. In sommige gevallen kan dit betekenen dat de vergoeding die agrariërs krijgen voor het agrarische natuurbeheer, door het rijk verlaagd wordt.

Wie merkt hier wat van?
Niet alle agrariërs die aan agrarisch natuurbeheer doen, zullen iets merken van de verandering van de probleemgebieden. De vergoeding voor de probleemgebieden zit gekoppeld aan een deel van de subsidiepakketten; aan de andere subsidiepakketten zit dat niet gekoppeld. Enkel agrariërs die én buiten een probleemgebied liggen, én al een subsidiepakket hebben lopen waaraan een vergoeding voor de probleemgebieden zit gekoppeld, gaan erop achteruit. De nieuwe kaart met probleemgebieden is opgenomen in het Beheersgebiedsplan.

Beroep indienen
Het Beheersgebiedsplan ligt vanaf 13 oktober 2004 zes weken ter inzage op het provinciehuis en de gemeentehuizen. Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden beroep aantekenen bij de Arrondissementsrechtbank te Utrecht.
Het vastgestelde beheersgebiedsplan zal ook op internet te vinden zijn: www.provincie-utrecht.nl/ehs.

Laatst gewijzigd op 09/28/2004 02:40:18 PM. Paginabeheer: Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl