Provincie Utrecht

Persbericht

Extra investeren, bezuinigen en grotere efficiency

GS presenteren programmabegroting 2005

28-9-2004
Met de begroting 2005 geven gedeputeerde staten van Utrecht een stevige impuls aan de investeringen in de Utrechtse samenleving. GS hebben voor volgend jaar EUR 25 miljoen uitgetrokken voor de uitvoering van de projecten uit hun collegeprogramma "Werk in uitvoering". Door tegenvallende inkomsten uit het Provinciefonds en de opcenten motorrijtuigenbelasting moet de provincie Utrecht hiervoor wel EUR 9,5 miljoen bezuinigen. De provincie stopt daarom met bepaalde taken en vergroot haar efficiency.

Bezuinigingen

De realisatie van de ambities uit het coalitieakkoord gaan niet vanzelf. Vorig jaar werd de provincie Utrecht al geconfronteerd met de noodzaak te gaan bezuinigen met ingang van 2005 voor een bedrag van ongeveer EUR 9,5 miljoen per jaar. Tegenvallers bij de rente-inkomsten, bij het Provinciefonds en de opcenten motorrijtuigenbelasting zorgen er namelijk voor dat er geen volledige financiële dekking meer is van het coalitieakkoord uit 2003. In opdracht van provinciale staten vult de provincie de bezuinigingen in met een efficiencyoperatie en door te stoppen met een aantal nog nader te bepalen taken. Inmiddels hebben GS efficiencymaatregelen vastgesteld waarmee circa 60 arbeidsplaatsen verdwijnen. Provinciale staten hebben het voornemen de takendiscussie in hun vergadering van 4 oktober af te ronden en daarmee de overige bezuinigingen voor een bedrag van ongeveer EUR 6 miljoen per jaar te benoemen.

Stimuleringsfonds
In 2005 zullen provinciale staten bepalen hoe de provincie het, bij de Voorjaarsnota 2004 aangekondigde, Stimuleringsfonds aan gaat wenden. De provincie doet daarmee dan de komende jaren een extra investering van netto EUR 60 miljoen euro in de Utrechtse samenleving. Het zal daarbij gaan om grote éénmalige en structuurversterkende projecten op de volgende terreinen:

* Versterken van de Utrechtse economie door te investeren in bedrijventerreinen en de kenniseconomie,

* Duurzame ontwikkeling van natuur, landschap en milieu,
* Stedelijke vernieuwing,

* Cultuurhistorie en behoud van erfgoed,

* Zorg en welzijn,

* Grondbeleid voor de realisatie van gebiedsgerichte projecten.

Uitvoering beleid in 2005
Op 1 januari gaat de wet op de Jeugdzorg in. Jongeren die ernstige problemen hebben krijgen recht op hulp. De provincie moet die hulp garanderen. Ongeveer twintig procent van de begroting gaat naar de zorg voor jeugdigen in de provincie Utrecht. Inzet is dat de wachtlijsten voor pleegzorg en
ambulante hulp in 2005 verdwijnen. De wachtlijsten voor dagbehandeling en opname in een instelling zullen volgend jaar korter worden maar helaas nog niet beneden het gewenste niveau komen.

Belangrijke onderdelen van Randstadspoor dreigden door andere prioriteiten bij het Rijk uitgesteld te worden. Door met andere regionale partijen EUR 108 miljoen voor te financieren is het inmiddels gelukt om de financiering van het Rijk veilig te stellen. De schop kan eindelijk de grond in. Randstadspoor is naar verwachting klaar in 2015. Voor die tijd zullen al deeltrajecten in gebruik worden genomen.

Naar verwachting zal het Streekplan 2005 - 2015 half december in provinciale staten worden vastgesteld. De uitvoering van dit nieuwe streekplan krijgt een flinke impuls met een meerjarig actieprogramma. Het nieuwe streekplan zal niet alleen het toetsingskader zijn voor gemeentelijke ruimtelijke plannen maar ook het raamwerk zijn waarmee de provincie zelf een deel van de uitvoering van ruimtelijke plannen ter hand neemt. Te denken valt daarbij onder andere aan de realisatie van het gebiedsgerichte project `Hart van de Heuvelrug' en de reconstructie van de intensieve veehouderij in de Gelderse Vallei.

Als onderdeel van het streekplan zal ook de Cultuur Historische Hoofdstructuur (CHS) worden vastgesteld. Deze CHS geeft aan wat in de provincie Utrecht cultuurhistorisch spannend is en dus de moeite van het behouden waard is. In de uitvoering zal de provincie de Heuvelrug als eerste gebied aanpakken. Lanen en uitkijktorens op diverse landgoederen worden opgeknapt en de grafheuvels bij Leersum laat de provincie herstellen.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Romeinse Limes zijn drie historische verdedigingslinies en daarmee belangrijke onderdeden van de CHS. Het opknappen van de Grebbelinie is al vergevorderd. De grootscheepse aanpak van de Waterlinie start in 2005 als onderdeel van een prestigieus landelijk project.

Na een jarenlange impasse is op 5 april 2004 een overeenkomst getekend voor de Nedereindse Plas. Dit recreatiegebied moet gaan voorzien in een belangrijk deel van de recreatiebehoefte van omliggende gemeenten. Door de bouw van Leidsche Rijn en wellicht op termijn Rijnenburg zal de behoefte aan recreatie en zwemgelegenheid nog verder toenemen. Om dat mogelijk te maken moet eerst nog een sanering van de waterbodem plaats vinden. Gemeente en provincie Utrecht zijn in gesprek met het ministerie van VROM over de financiering van deze sanering. Het streven daarbij is dat met deze sanering in 2005 wordt begonnen.

In 2004 heeft de provincie met gemeenten, milieudiensten en brandweer gewerkt aan het Provinciaal Uitvoeringsprogramma externe veiligheid. Gemeenten worden in 2005 ondersteund bij de uitvoering van hun beleid voor externe veiligheid. Het gaat daarbij onder andere om transport van gevaarlijke stoffen, het maken van risico-inventarisaties en een toets op externe veiligheid bij ruimtelijke keuzes. In 2005 wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een provinciedekkend routenet voor het transport van gevaarlijke stoffen.

Financiële situatie 2005

Totale budget provincie Utrecht: EUR 308 miljoen Doeluitkeringen (van het rijk voor specifieke beleidsdoelen): EUR 155 miljoen
Algemene middelen: EUR 153 miljoen

Inkomsten algemene middelen 2005:
· Opcenten motorrijtuigenbelasting EUR 83 miljoen · Provinciefonds EUR 49 miljoen
· Rente-inkomsten EUR 19 miljoen
· Overige inkomsten EUR 02 miljoen

Laatst gewijzigd op 09/28/2004 02:20:53 PM. Paginabeheer: Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl