Provincie Utrecht

Persbericht

GS keuren bestemmingsplan Bedrijvenpark Larenstein De Bilt goed

28-9-2004
De gemeente De Bilt wil een bedrijventerrein aan de rand van de bebouwde kom inrichten om kleinschalige bedrijven vanuit de kern hierheen te kunnen verplaatsen. Gekozen is voor het Bedrijvenpark Larenstein, een gebied van bruto 17,9 hectare, waarvoor een bestemmingsplan is gemaakt. Het bedrijvenpark omvat het MOB-complex en het voormalige sportpark Larenstein. GS keuren het plan goed.

Gedeputeerde Ekkers is blij met dit groene en duurzame bedrijvenpark, dat een aantrekkelijk vestigingsmilieu biedt voor de lokale bedrijven. "Ik ben er onlangs nog geweest en heb met eigen ogen gezien hoe lastig het is voor sommige bedrijven midden in een woonwijk. Ze veroorzaken overlast voor omwonenden, en moeten zich dus beperken, terwijl ze juist willen uitbreiden. Zo zitten ze klem en dat willen we helpen oplossen, voor de omwonenden én de bedrijven. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat er nieuwe woningen in de wijk bij kunnen komen, waardoor woningzoekenden meer mogelijkheden krijgen."

Bij de planvorming is veel aandacht besteed aan de stedenbouwkundige opzet. Randvoorwaarden van de provincie waren behoud en inpassing van waardevol groen en veiligheid en behoud van een aantrekkelijke, rustige woonomgeving. In het beeldkwaliteitsplan dat het bestemmingsplan vergezelt, zijn deze voorwaarden goed geregeld, zodat het park ook in die sfeer wordt uitgevoerd. Een ander belangrijk doel is om een duurzaam bedrijfspark neer te zetten, waarbij de ruimte intensief wordt gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld een minimale bebouwingshoogte opgenomen.

Om te voorkomen dat omwonenden op de nieuwe plek overlast krijgen van de bedrijven, is er een zonering in het plan opgenomen. Hoe hoger de mogelijke milieuoverlast, hoe verder de bedrijven van de woongebieden af zijn geprojecteerd. Vervolgens kan de gemeente bij het verlenen van de milieuvergunningen nog nadere eisen stellen aan de bedrijven.

Tegen het plan zijn bedenkingen ingediend door omwonenden. De meeste indieners vrezen toch voor overlast en voor verandering van het groene uitzicht. GS zijn van mening dat de gemeente voldoende voorwaarden heeft ingebouwd om de overlast te beperken. Voor wat betreft het uitzicht zijn er met het beeldkwaliteitsplan ook goede voorwaarden aanwezig, hoewel een vermindering van het mooie uitzicht onvermijdelijk is. Het belang van de bedrijfsverplaatsingen weegt dan zwaarder, aldus GS.

Laatst gewijzigd op 09/28/2004 02:25:20 PM. Paginabeheer: Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl