Provincie Utrecht

Persbericht

Minder jongeren op de wachtlijst voor jeugdzorg

28-9-2004
Wachtlijsten in de jeugdzorg zijn onaanvaardbaar. Jongeren die hulp nodig hebben, moeten snel en goed geholpen worden. Vandaag hebben Gedeputeerde Staten besloten hoe ze de resterende EUR 1.604.925,- van 2004 willen aanwenden om de wachtlijsten te bestrijden. In totaal is er dan dit jaar ruim EUR 3.000.000 extra geïnvesteerd in de jeugdzorg. Met dit geld verminderen de wachtlijsten in de residentiële zorg (waar jongeren in een instelling wonen) en bij de dagbehandeling. Naar verwachting verdwijnen dit jaar de wachtlijsten bij de pleegzorg en de zorg waarbij jongeren thuis kunnen blijven wonen.

Gedeputeerde Kamp: "Het is lastig om de wachtlijsten binnen de residentiële zorg en de dagbehandeling te verminderen. Het zijn dure trajecten en het is moeilijk om snel nieuwe plekken te creëren. We hebben zorginstellingen gevraagd wat zij te bieden hebben. In totaal hebben we op dit verzoek 34 offertes ontvangen van 8 verschillende jeugdzorgaanbieders. Besloten is 16 offertes te honoreren. Namelijk alleen die aanbiedingen die de wachtlijsten ook werkelijk verminderen." Met de extra toegekende capaciteit kunnen 35 jongeren meer per jaar worden geholpen.

In 2007 geen wachtlijsten meer
In totaal heeft de provincie dit jaar ruim EUR 3.000.000 euro extra geïnvesteerd om de wachtlijsten binnen de jeugdzorg te bestrijden. "Met de inzet van maart en nu samen zullen, bij gelijk blijvende vraag, de wachtlijsten binnen de pleegzorg en de ambulante hulp dit jaar verdwijnen. De wachtlijsten voor de residentiele zorg en dagbehandeling worden minder. Onverwachte ontwikkelingen daargelaten, hoop en verwacht ik dan ook dat we onze doelstelling van `geen wachtlijsten meer in 2007' zullen halen. Overigens geeft het Kabinet in de begroting 2005 aan dat de nieuwe wet binnen het beschikbare budget moet worden uitgevoerd. Dat is niet volgens afspraak. Als er meer vraag komt naar jeugdzorg dan moet het Kabinet ook extra geld beschikbaar stellen", aldus gedeputeerde Kamp. Met de offertetrajecten loopt de provincie vooruit op de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. Dit is de wet die staat voor recht op jeugdzorg door de cliënt, meer marktwerking en efficiency. Als eerste provincie heeft Utrecht ook zorginstellingen buiten de provincie expliciet uitgenodigd te reageren. Die reactie is ook gekomen maar niet gehonoreerd.

Cijfers
Als de vraag zich ontwikkelt zoals verwacht, dan zijn dit de cijfers:

residentieel

(in instelling)

pleegzorg

dagbehandeling

intensief ambulant (thuis wonend)

Wachtlijst 1 jan 2004

93

53

72

49

Wachtlijst eind 2005

41

0

51

0

Laatst gewijzigd op 09/28/2004 02:23:40 PM. Paginabeheer: Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl