Amsterdam RAI

Aquatech Amsterdam 2004
20 jul 2004

20ste AQUATECH MONDIAAL PLATFORM VOOR WATERWERELD

Meer aandacht voor innovaties

De internationale uitstraling van Aquatech groeit nog steeds. Een toenemend aantal buitenlandse deelnemers en landenpaviljoens, meer internationale congressen en ondersteuning van de belangrijkste brancheorganisaties bevestigen de positie van Aquatech als hét evenement voor de waterindustrie. Alle innovaties bij producten, technologieën en inzichten op het gebied van watertechnologie komen aan bod bij de 750 exposanten op de beursvloer of in het uitgebreide inhoudelijke programma. Tegen alle economische verwachtingen in groeit bovendien het totaal aantal exposanten van deze jubileumeditie met 10 procent. De twintigste Aquatech vindt plaats van dinsdag 28 september tot en met vrijdag 1 oktober 2004 in Amsterdam RAI.

Vanuit Australië tot Alaska komen bedrijven naar Aquatech om hun aanbod op het gebied van afval-, drink- of proceswater te tonen. Maar liefst 47 landen zijn vertegenwoordigd, terwijl 55 procent van de deelnemers van buiten de Nederlandse grenzen afkomstig is. In het internationale aanbod zijn deze editie twee opvallende trends waarneembaar. Hoofdkantoren nemen op de beursvloer de plek in waar voorheen hun Nederlandse kantoor stond. Voor bezoekers uit het buitenland maakt dat het contact gemakkelijker. Daarnaast kiezen meer bedrijven voor deelname in een landenpaviljoen met als doel de exportpositie van hun land te versterken. Aquatech 2004 kent landenpaviljoens uit België, Frankrijk, Zuid-Korea, Spanje en Groot-Brittannië en vanuit Duitsland uit de regio Nordrhein-Westfalen. Opvallend is verder dat ook internationale brancheorganisaties kiezen voor een gezamenlijk optreden van leden in een paviljoen. Dat doen onder andere de Water Quality Association, the EPDWA (gericht op point of use) en the Netherlands Water Partnership. Tenslotte organiseert het Nederlandse CBI (Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden) een paviljoen om ontwikkelingslanden meer kans te geven op de Europese markt.

Compleet expositieaanbod
Met zon 750 exposanten van over de gehele wereld biedt Aquatech een compleet aanbod van alle technologische aspecten van de waterketen. Aan bod komen de behandeling van drink-, afval- en industrieel water, riolering, transport, distributie en opslag, meet- en regeltechniek, onderzoek, advies en utilities. Daarnaast kent Aquatech een sterk inhoudelijk congresprogramma waar het uitwisselen van kennis en ervaringen centraal staat. Nieuw zijn de excursies waardoor bezoekers nieuwe technologieën ook in de praktijk kunnen bekijken.

Innovatieve producten beter zichtbaar
Bezoekers kunnen op Aquatech innovaties uit de branche gemakkelijker terugvinden. Allereerst zijn de beste innovaties uit de branche te vinden op het paviljoen van de International Aquatech Innovation Award. Alle exposanten op Aquatech konden voor deze prestigieuze prijs hun nieuwste vinding laten meedingen. Een jury bestaande uit deskundigen uit het bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties beoordeelt de inzendingen niet alleen op innovatief karakter, maar ook op praktische toepasbaarheid, integratie tussen de watersectoren en maatschappelijke relevantie. Nieuw dit jaar is een speciale versie van de Innovation Award, de Student Award. Hieraan kunnen Nederlandse studenten meedoen. Hun beste ideeën zijn ook op het Innovatie Paviljoen te zien.

Maar ook niet genomineerde producten zijn vaak meer dan de moeite waard. Alle bezoekers krijgen daarom een beursgids waarin op praktische plattegronden alle noviteiten naar thema terug te vinden zijn. De gratis beursgids biedt bovendien een overzicht van alle deelnemers en activiteiten op Aquatech.

Uitwisseling van kennis
Vooraanstaande brancheorganisaties zoals de International Water Association, de European Water Association, de American Water Works Association en het Ministerie van VROM gebruiken Aquatech om de allerlaatste kennis over watervraagstukken en -technologieën uit te wisselen. Maar liefst zeven congressen vinden er plaats: Bringing Nanotechnology Solution to Solving the Worlds Water Issues organisatie: Científica en Club of Amsterdam
Climate Change: a challenge or a threat for the water management organisatie: International Water Association (IWA) en NVA Legionella Prevention organisatie: Ministerie VROM
Membrane Filtration Symposium organisatie: KIWA i.s.m. AwwaRF, IWA, KVWN
Nutrient Management: European Experiences and Perspectives organisatie: European Water Association (EWA)
Ultrapure Water Europe organisatie: Ultrapure Water Journal en Aqua Business Communications Upgrading of waste water treatment plants organisatie: International Water Association (IWA) i.s.m. NVA. Daarnaast organiseert Wateropleidingen, een Nederlands trainingsinstituut voor de waterindustrie een workshop Membrane Bioreactor. Voor de specialisten op het gebied van industriewater is er het Industriepodium: ontbijtsessies over actuele onderwerpen.

Aquatech in de praktijk
Onder de naam Project A4 wordt in het Westelijk Havengebied in Amsterdam een nieuwe rioolwaterzuiveringsinrichting (rwzi) gebouwd, één van de grootste rioolprojecten in Nederland. De bouw vraagt tevens om een uitbreiding van het Amsterdamse rioolstelsel met 49 kilometer nieuwe persleiding en vier boostergemalen. Het project is het meest omvangrijke ooit uitgevoerd door de Dienst Waterbeheer en Riolering voor Amsterdam. Voor bezoekers aan Aquatech gaan er iedere ochtend twee excursies naar dit bijzondere project: één naar de rwzi en één naar een boostergemaal. Op de beursvloer laten de Fitterijwedstrijden de dagelijkse praktijk zien.

Matchmaking programma
Maar liefst drie matchmaking programmas gaan contacten tussen bedrijven stimuleren. Speciaal voor kleine bedrijven uit de EU en Latijns-Amerika organiseert AL-Invest (een initiatief van de Europese Commissie) een matchmaking programma. Daarnaast organiseert de US Department of Commerce een programma van een-op-een afspraken voor Amerikaanse bedrijven. Ook is er de Aquatech Match Bank op de internetsite.

Bezoekinformatie
Aquatech richt zich op alle betrokkenen uit de waterketen: zowel op beleidsmakers als technisch georiënteerde vakmensen. Aquatech 2004 is op iedere dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur, alleen vrijdag sluit de beurs om 17.00 uur. Een volledig overzicht van alle activiteiten, deelnemers, nieuwe producten etc. is te vinden op
www.aquatechtrade.com. Wie hierop voorregistreert voor een bezoek, krijgt gratis en zonder wachten toegang tot de beurs. Ook bevat de site alle congresprogrammas met inschrijfmogelijkheid.

Amsterdam, juli 2004

---
_

Noot voor de redactie (