Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

Charismatisch leider "verschrompelt" buiten optimale omgeving

Bij de selectie van een leidinggevende moet de organisatie of het bedrijf helder voor ogen hebben in welke mate de werkvloer dynamisch is, en of de functie vooral een commerciële of ideële missie heeft. Deze omgevingsfactoren bepalen namelijk in combinatie met de persoonlijkheidskenmerken of de leidinggevende in potentie charismatisch is. Dat blijkt uit het proefschrift van Annebel de Hoogh, waarop zij op dinsdag 28 september promoveert. Het advies van De Hoogh kan lucratief uitpakken: tevredenheid van medewerkers en bedrijfsresultaten zijn positief gerelateerd aan charismatisch leiderschap, blijkt verder uit haar onderzoek.

Medewerkers vinden hun leidinggevenden doorgaans charismatisch als deze in staat is de interesse van medewerkers te versterken, het individuele belang ondergeschikt te maken aan het groepsbelang en te inspireren om boven verwachting te presteren. Annebel de Hoogh probeerde uit te vinden welke rol persoonlijkheid en omgevingsfactoren elk spelen in die perceptie van charisma. Haar resultaten dragen bij aan de ontwikkeling van concreet gereedschap voor verbetering van selectieprocedures en managementtrainingen.

Aan de hand van vragenlijsten, die onderdeel waren van een assessment-procedure, bepaalde De Hoogh van 83 managers in hoeverre de vijf basale menselijke persoonlijkheidskenmerken aanwezig waren: emotionele stabiliteit, extraversie, openheid voor nieuwe ervaringen, vriendelijkheid en consciëntieusheid. Negen maanden later beoordeelden directe medewerkers van deze leidinggevenden de leiderschapsstijl en werd de managers zelf gevraagd of de werkomgeving dynamisch of juist stabiel was.

De relevantie van bepaalde persoonlijkheidstrekken voor de perceptie van charisma, blijkt afhankelijk van de dynamiek in de organisatie - ofwel de technologische verandering en omgevingsonzekerheid. In een dynamische omgeving krijgen met name leidinggevenden die open staan voor nieuwe ervaringen en emotioneel zijn de beoordeling charismatisch. Het stempel charisma hangt hier samen met inventiviteit en emotionaliteit. In een stabiele omgeving worden juist vriendelijke en nauwgezette leiders charismatisch bevonden.

De Hoogh interviewde verder 73 directeuren van profit- en vrijwilligersorganisaties, vergeleek de motivationele eigenschappen tussen de twee groepen en plaatste de uitkomsten naast de score voor charisma (bepaald door naaste medewerkers). Leiderschap blijkt charismatischer te zijn naarmate macht een motivatie is: dit zet namelijk aan tot pro-actief sociaal beïnvloedingsgedrag. Ook een hoge mate van ongevoeligheid voor kritiek en tegenstand (lage affiliatiemotivatie) hangt samen met charisma. Motivatie door prestatie blijkt hier niet aan gerelateerd. De Hoogh vermoedt dat dit komt omdat persoonlijk succes en -controlebehoud een handicap vormen bij het delen en stimuleren van succes en ontwikkeling bij ondergeschikten.

De relevantie van motivatie achter leiderschap voor de perceptie van charisma, is daarnaast verschillend voor de missie van de organisatie. De Hoogh vergeleek directeuren in profit- en
vrijwilligersorganisaties. Directeuren die geneigd zijn de macht op moreel verantwoordelijke wijze in te zetten, dat wil zeggen die gedreven zijn door een hoge machtsmotivatie én een hoge mate van verantwoordelijkheid, krijgen een hoger charisma toegekend in vrijwilligersorganisaties dan soortgelijke leidinggevenden in profitorganisaties. In deze laatste sector geldt degene met hoge machtsmotivaties maar lage verantwoordelijkheid, als minder charismatisch, terwijl dit type directeur in profitorganisatie juist een hoge charismascore haalt. De Hoogh liet verder zien dat het charisma van directeuren sterker gerelateerd is aan bedrijfsresultaat als deze ook eigenaar zijn in plaats van aangesteld directeur. De Hoogh meent dat charismatisch leiderschap het meest van belang is in situaties waar er weinig beperkingen en bekrachtigingen zijn om gedrag te sturen. Dat is vooral zo in een dynamische omgeving: in een onzekere werkomgeving heeft een charismatisch leider een sterkere invloed op een positieve werkhouding van medewerkers dan in een meer zekere omgeving.