Provincie Zuid-Holland

Persexcursie Zuidplaspolder

Presentatie Interregionale Structuurvisie

Hierbij nodigen wij u uit voor een persexcursie naar de Zuidplaspolder op dinsdag 28 september tussen 15.00 en 17.30 uur. De aanleiding voor het organiseren van deze persexcursie betreft de vaststelling in het College van GS van de Interregionale Structuurvisie (ISV) voor het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda (RZG) en in het bijzonder de Zuidplaspolder. Deze ISV wordt tussen 1 en 29 oktober voor inspraak vrijgegeven. In oktober worden vijf informatiebijeenkomsten georganiseerd in Nieuwerkerk, Gouda, Zevenhuizen, Waddinxveen en in Moordrecht.

De persexcursie start om circa 15.00 uur vanaf het Provinciehuis na afloop van de reguliere persbijeenkomst van het College van GS. U ontvangt hiervoor een aparte uitnodiging. Tijdens de persbijeenkomst zal Gedeputeerde A. van Dijk een toelichting geven op de Interregionale Structuurvisie voor de Zuidplaspolder.

Het doel van de persexcursie is om te laten zien hoe groot de ruimtelijke druk al is op dit gebied en waar de belangrijkste veranderingen zullen plaatsvinden. U krijgt een toelichting over welke werkwijze is gevolgd voor de ISV, namelijk de zogenaamde Lagenbenadering (een begrip uit de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening). Het programma voor de persexcursie ziet er als volgt uit:

Circa 15.00 uur vertrek per bus naar de Zuidplaspolder vanaf het Provinciehuis met toelichting onderweg door Pieter Hordijk, Projectdirecteur driehoek RZG Zuidplas.

Indien u wilt deelnemen aan de rondrit door de Zuidplaspolder wordt u verzocht dit door te geven op telefoonnummer 070-4417035 of per e-mail: ruytenbeek@pzh.nl

Achtergrondinformatie over de driehoek Rotterdam, Zoetermeer en Gouda (RZG)/ZuidplaspolderOnder leiding van de Provincie Zuid-Holland werken 23 publieke en private partijen samen aan de transformatieopgave voor het gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda (RZG) en in het bijzonder de Zuidplaspolder. Hier worden in de periode van 2010 tot 2030 15.000-30.000 woningen, 150 - 250 ha bedrijventerreinen en 200 ha extra voor glastuinbouw gebouwd. Bovendien zullen stevige groen-blauwe elementen aan de structuur van het gebied worden toegevoegd

De transformatieopgave is op hoofdlijnen vastgelegd in de Interregionale Structuurvisie (ISV). Deze ISV wordt op 22 september 2004 vastgesteld door de stuurgroep driehoek RZG en vervolgens vrijgegeven voor inspraak. Na definitieve vaststelling van de ISV, naar verwachting in december, wordt in 2005 gestart met het maken van een Intergemeentelijk Structuurplan, dat betrekking heeft op de Zuidplaspolder. Het projectbureau RZG heeft de intentie om bij de planvorming voor de ISP naast de vijf gemeenten in de Zuidplaspolder, ook marktpartijen te betrekken.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22