Ingezonden persbericht


VERKENNINGEN, DINSDAG 28 SEPTEMBER 2004 TUSSEN 16.00 EN 17.00 UUR OP 747AM

Modebewuste moslima s

Vaak zijn ze aangewezen op een omajurk of moeten ze een split dichtnaaien. Maar voor moderne moslima s die modebewust zijn en zich qua kleding toch aan de islamitische voorschriften willen houden zijn er nu speciale winkels met moslimmode. Verkenningen ging op stap met shop-a-holic moslima s in Nijmegen om te kijken wat daar de alternatieven zijn.

Koran in het Zeeuws

In de neem van Allah, de weldoeër en de barmhartigen

We diene joe en we bidd'n joe om thelp'n

Binnenkort zou dit kunnen klinken in moskeeën in Goes, Terneuzen of Middelburg. Woorden uit het eerste hoofdstuk van de Koran, maar dan in het Zeeuws. Er wordt namelijk gewerkt aan een vertaling van fragmenten van het Heilige Boek - niet door doorgewinterde wetenschappers of religieuze hoogvliegers, maar door twee gewone Zeeuwen met een passie voor religie en interesse in de islam. In Verkenningen komen inititatiefnemers Johan Goossen en Hans de Vos laten horen hoe het zo is gekomen. En.... hoe het klinkt.

Groter & hoger

Nederland telt niet alleen steeds meer moskeeën, ze worden ook steeds groter en de minaretten steeds hoger. Dit stuit nogal eens op verzet van buurtbewoners die vinden dat zo n traditionele mammoetmoskee een inbreuk maakt op het vertrouwde polderlandschap. Maar, moskeeën zijn niet de eerste gebedshuizen waar Nederlanders moeite mee hebben. In de 19e eeuw was er protest tegen bouwstijl en hoogte van & kerken! In Verkenningen een reportage vanuit Uden, waar de tentoonstelling Hemelbestorming van Katholieken en Moslims , de kritiek op de gebedshuizen van katholieken-toen en moslims-nu met elkaar vergelijkt.

NB. DE NEDERLANDSE MOSLIM OMROEP ZENDT IN HET NIEUWE SEIZOEN UIT OP NIEUWE TIJDEN:

VANAF 6 SEPTEMBER 2004 IEDERE DINSDAG, DONDERDAG & VRIJDAG TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM