CORDAID

Cordaid bijeenkomst terugkeer asielzoekers

Cordaid bijeenkomst terugkeer asielzoekers

Cordaid/Bureau Maatwerk bij Terugkeer organiseert op 28 september a.s. een ontmoetingsbijeenkomst over de bijdrage die organisaties op het terrein voor ontwikkelingssamenwerking kunnen bieden bij de terugkeer van (uitgeprocedeerde) asielzoekers. Vertrekkend coördinator Thea Bongertman vertelt over haar eigen ervaringen met de werkwijze en resultaten van Bureau Maatwerk bij Terugkeer.

De bijeenkomst heeft ten doel een eerste ontmoeting te arrangeren tussen vertegenwoordigers uit het veld van organisaties die zich bezighouden met de asielopvang, beleidsmakers van de betrokken ministeries en representanten van niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties. Door het restrictieve asielbeleid is immers de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers meer op de voorgrond gekomen. Daarnaast probeert Nederland als de huidige EU voorzitter aandacht te vragen voor de relatie tussen migratie en ontwikkeling.

Professor Anton van Kalmthout, hoofddocent straf- en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Brabant, zal vertellen over indicatoren die een fatsoenlijke terugkeer in de weg staan of juist bevorderen en de rol die ontwikkelingsorganisaties daarbij kunnen spelen. In opdracht van het ministerie van Justitie rondt hij momenteel een onderzoek af naar terugkeer-belemmeringen van asielzoekers die verblijven in de Penitentiaire Inrichting te Tilburg. Edwin Huizing, directeur uitvoering van Vluchtelingenwerk Nederland en voormalig velddirecteur van SNV in Mali, zal vanuit zijn praktijkervaringen ingaan op de betekenis van het thema voor zowel het Zuiden als in Nederland. Afrondend leidt Domenica Ghidei Biidu een discussie over toekomstige raakvlakken en samenwerkingsmogelijkheden tussen beide werkvelden.