Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
91 Vragen van de heer drs. H.H. Janssen
(ingekomen 28 september 2004)


Door de belangengroep huidige bewoners Langerak en Parkwijk zijn verkeerstechnische problemen aan de orde gesteld. Hun bezwaren richten zich vooral op het vrachtverkeer dat zich door de wijk naar winkelcentrum Parkwijk Noord moet wringen. De route die het vrachtverkeer neemt loopt tevens langs een kinderdagverblijf, wat extra complicaties met zich meebrengt. Het verzoek van de bewoners is om dit vrachtverkeer over de HOV-baan te leiden om zodoende een einde te maken aan deze verkeerstechnisch zeer ongewenste toestand.

Daarnaast wordt door hen geschetst dat de verschillende instanties zich niet verantwoordelijk voelen tot het doen van een uitspraak over hun verzoek. Dit zou verband houden met het eventueel niet verstrekken van de subsidies voor de aanleg van de HOV-baan, indien meerijden door het vrachtverkeer zou worden toegestaan.

Een soortgelijke discussie doet zich voor bij de aanleg van de HOV- baan Rijksstraatweg Oost. Hier zou het vrachtverkeer niet bij de percelen kunnen binnen draaien via de beoogde parallelweg. Daarom wil het college op dit deel in de toekomst wel meerijden van vrachtverkeer (en door aanwonenden??) toestaan. Dit terwijl Rijkswaterstaat jaren heeft beweerd dubbel gebruik niet toe te staan vanwege het dan niet halen van de gewenste rijtijd voor de bus, waardoor de gemeente de rijkssubsidie op de HOV-baan mis zou kunnen lopen.

De discrepantie tussen op de ene plaats wel toestaan en op de andere plaats verbieden van meerijdend verkeer op de HOV-baan roept bij het CDA de volgende vragen op:

1. Welk financieel risico loopt de gemeente bij dubbel gebruik van de HOV-baan op het traject door Parkwijk?
2. Hoeveel subsidie loopt de gemeente mis als dubbel gebruik op het traject Rijksstraatweg - Oost zou worden ingevoerd?
3. De aanleg van de HOV banen heeft tot op heden aanzienlijke financiële tekorten laten zien. Hoeveel bedragen die tekorten momenteel?
4. Waarom staat de gemeente een aantal bewoners langs de Rijksstraatweg wel dubbel gebruik toe en wordt dit niet toegestaan aan eerder genoemde bewoners van Langerak en Parkwijk, bezoekers van Kinderdagverblijf De Lepelaar en Bewoners van appartementencomplex Houtrakgracht? Is hier geen sprake van rechtsongelijkheid?


---- --