Ingezonden persbericht


Nederlandse bedrijven willen massaal aan biometrische bedrijfsbeveiliging

Amsterdam, 28 september 2004 - Een overgroot deel van het Nederlandse bedrijfsleven (67 procent) overweegt biometrische technologie in te zetten om de bedrijfsbeveiliging op een hoger peil te brengen. Dit is de uitkomst van de nieuwste Hitachi Data Systems Storage Index, een halfjaarlijks onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van Hitachi Data Systems onder IT-directeuren en -managers van grote en middelgrote bedrijven. De trend in biometrie binnen het bedrijfsleven ligt in lijn met de groei van het gebruik van deze technologie voor grenscontrole en als toegangscontrole bij overheidsgebouwen.

"We signaleren dat de acceptatie van biometrie toeneemt. Zeker nu het gebruik een vlucht neemt en mensen zich realiseren dat de veiligheid met de inzet van deze technologie groeit", zegt Tony Reid, directeur Storage Solutions bij Hitachi Data Systems EMEA. "Bedrijven moeten er uiteraard voor zorgen dat ze voldoen aan regelgeving op het gebied van privacy en databescherming. Deze regelgeving schrijft bijvoorbeeld voor hoe lang persoonlijke informatie mag worden bewaard en waarvoor deze te gebruiken is. Dit stelt IT-afdelingen voor een uitdaging."

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts één op de vijf biometrische oplossingen in de komende 12 maanden daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen. Angst voor potentiële technische problemen en inbreuken op de databeveiliging vertragen biometrische toepassingen, terwijl nieuwe IT-systemen worden ontwikkeld om bedrijven tegen deze risico's te beschermen. Ruim de helft (54 procent) van de onderzochte bedrijven geeft aan dat het risico op criminele activiteiten, zoals ID-diefstal, reden tot zorg is voor bedrijven die biometrische informatie gebruiken en opslaan. 43 procent verklaart technische storingen, waardoor bijvoorbeeld personeel een gebouw niet binnenkomt, te zien als potentieel probleem.

De acceptatie van biometrie voor toepassing in de overheids- en financiële sectoren is zeer groot, zo blijkt verder uit het onderzoek van Hitachi Data Systems. 90 procent van de respondenten is van mening dat de inzet voor grenscontrole en de beveiliging van overheidsgebouwen (73%) gerechtvaardigd is. Ook vindt 90 procent dit voor beveiligingsdiensten van toepassing. Daarnaast is 67 procent het eens met het gebruik van biometrie voor creditcardvalidatie en 73 procent voor identiteitskaarten, waaronder rijbewijzen. De minst geaccepteerde toepassing van de technologie is voor het beheer van bijstandsbetalingen (57 procent).

###

Over Hitachi Data Systems Storage Index
De resultaten van dit onderzoek zijn gebaseerd op 840 anonieme interviews met IT-directeuren in EMEA.

Hitachi Data Systems
Hitachi Data Systems zet zijn wereldwijde R&D-faciliteiten in om storage-oplossingen te ontwikkelen op basis van de beste technologieën met de prestaties, beschikbaarheid en schaalbaarheid die de ROI van klanten maximaliseren en risico's tot een minimum beperken. Door onze focus op de klant bij het leveren van de beste hardware, software en services van Hitachi en onze partners zijn we in staat de business van onze klanten optimaal te ondersteunen. Hitachi Data Systems heeft 2.800 medewerkers en levert direct en via resellers aan ondernemingen en overheden in meer dan 170 landen. Meer dan 50 van de Fortune 100-bedrijven zijn klant van Hitachi Data Systems. Meer informatie: www.hds.com

Hitachi Ltd.
Hitachi Ltd. (NYSE: HIT) heeft zijn hoofdkwartier in Tokio, Japan, en is een toonaangevend, wereldwijd opererend elektronicaconcern met circa 326.000 medewerkers. In het boekjaar 2003 (dat eindigde op 31 maart 2004) werd een geconsolideerde omzet behaald van 81,4 miljard dollar. Het bedrijf biedt een brede reeks van systemen, producten en diensten in marktsectoren als informatiesystemen, elektronische apparatuur, industriële systemen, consumentenproducten, materialen en financiële diensten. Meer informatie over Hitachi is beschikbaar op de website www.hitachi.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hitachi Data Systems
Cees Heikamp
Tel: +31 (0)20 65 09 311
E-mail: cees.heikamp@hds.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Cas Heuvelmans
Tel: +31 (0)30 65 65 070
E-mail: cas@lvtpr.nl

© Hitachi Data Systems is registered with the U.S. Patent and Trademark Office as a trademark and service mark of Hitachi, Ltd.