Hoge Raad wijst aanvragen tot herziening af in de zgn. Orion-zaak
Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 28-09-2004

Samenvatting van de griffier van de Hoge Raad der Nederlanden (buiten verantwoordelijkheid van de Hoge Raad)

De Hoge Raad heeft op 28 september 2004 uitspraak gedaan op de aanvraag tot herziening van arresten van het hof te Amsterdam van 10 februari 2000 waarbij drie verdachten, mariniers gestationeerd te Curaçao, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven jaar, zeven jaar en negen maanden en acht jaar voor onder meer het met behulp van een Orion-vliegtuig vervoeren van 127 kilo cocaïne vanuit Curaçao naar Nederland.

Volgens de aanvragen tot herziening zou, kort gezegd, één van de getuigen in het strafrechtelijk onderzoek als informant/infiltrant in opdracht van politie en justitie zijn opgetreden en de verdachten hebben uitgelokt om de cocaïne met het Orion-vliegtuig naar Nederland te vervoeren. Het hof zou hierover onjuist zijn voorgelicht.

Advocaat-generaal mr. A.J.M. Machielse heeft op 8 juni 2004 geconcludeerd tot ongegrondverklaring van de aanvragen tot herziening.

Als advocaten treden op in de zaak met rolnr. 00006/04: mrs. H.O. den Otter en B.P. de Boer te Amsterdam; in de zaak met rolnr. 00206/04: mr. T.B. Trotman te Den Haag en in de zaak met rolnr. 02687/03: mr. J.I.M.G. Jahae te Amsterdam.

De Hoge Raad is van oordeel dat is komen vast te staan dat de desbetreffende getuige inderdaad als informant is opgetreden. Maar dat levert geen grond voor herziening op, omdat het hof bekend was met het feit dat in het onderzoek naar de verdachten informanten een rol hebben gespeeld. Bekendheid van het hof met de identiteit van deze informant zou niet tot een andere beslissing van het hof hebben geleid. Dat het hof over die informant mogelijk niet juist is voorgelicht, kan ook niet tot herziening leiden. De Hoge Raad vindt niet aannemelijk dat de desbetreffende informant de verdachten heeft uitgelokt tot vervoeren van de cocaïne met behulp van een Orion-vliegtuig.

De Hoge Raad heeft de aanvragen tot herziening dan ook afgewezen.

De volledige uitspraak in de zaak met rolnr. 02687/03 wordt op 28 september rond 14.00 uur gepubliceerd op rechtspraak.nl.

mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel: 070 - 3611236

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AP1495

Zie het origineel