ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV berekent gevolgen kabinetsbeleid

Zoetermeer, 28 september 2004

Gevolgen kabinetsbeleid zwart op wit door rekentool ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV rekent op zijn website www.abvakabo.nl gratis uit wat de gevolgen zijn van de kabinetsplannen rond VUT en prepensioen voor de portemonnee. De grootste bond in de publieke sector heeft een programma ontwikkeld, waarmee mensen die een pensioenregeling bij de twee grootste pensioenfondsen hebben, eenvoudig kunnen berekenen hoeveel de kabinetsplannen hun zullen kosten.

In het programma is er van uitgegaan dat de kabinetsplannen onverkort worden doorgevoerd en er is nog geen rekening gehouden met aanpassingen in pensioenfondsen om de schade te beperken. Daarnaast houdt het programma geen rekening met de financiering van bestaande VUT-afspraken die door de kabinetsplannen fors duurder zullen worden.

Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben een pensioenregeling bij PGGM en ABP. Van de 365.000 leden van ABVAKABO FNV heeft ongeveer 80 procent een pensioenregeling bij deze twee fondsen.

Met ingang van 1 januari 2006 wil het kabinet de fiscale aftrekbaarheid van premies voor VUT en prepensioen schrappen. Voortaan moet de werknemersbijdrage van de premie uit het netto loon worden betaald en de werkgeverspremie bij het loon worden opgeteld, zodat ook daar belasting over moet worden betaald. Bovendien moet een vermogensrendementsheffing van 1,2% over de opgespaarde premie worden betaald.

Het rekenprogramma laat zien dat de gevolgen van de kabinetsplannen voor de individuele werknemers fors zijn. Veelal worden de premiekosten voor werknemers meer dan verdubbeld. Het gaat voor alle werknemers om honderden euro's per jaar die men meer moet betalen tot men met vroegpensioen gaat.

De gevolgen die werknemers ondervinden van de kabinetsplannen komen het hardst aan bij jongeren, omdat die het langst met de negatieve gevolgen geconfronteerd worden. Een ambtenaar die op zijn 26ste is gaan werken in 2000, met een inkomen van 2.500 euro bruto per maand, zal op 62-jarige leeftijd een 29 procent lagere prepensioenuitkering ontvangen. Daarbovenop moeten ABP-deelnemers nog een forse extra premie betalen om de bestaande VUT-rechten in de regeling te financieren.

Bij PGGM hoeven deelnemers geen extra kosten te maken voor de financiering van VUT-rechten, maar hebben zij wel een hogere premie. Daardoor is het effect van de belastingen voor de werkgeversbijdrage en de vermogensrendementsheffing veel groter. De oorspronkelijke uitkering voor een 26-jarige werknemer in de zorg- of welzijnssector met een inkomen van 2.500 euro bruto is maar liefst 72 procent hoger dan de uitkering na uitvoering van de kabinetsplannen.

Het rekenprogramma maakt duidelijk dat stoppen met werken voor het 65ste jaar voor de meeste werknemers vrijwel onmogelijk wordt gemaakt.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten, kijk op www.abvakabo.nl en
www.rekentoolprepensioen.nl of neem contact op met:

Ronald Paping dagelijks bestuurder (06) 51576938 Sandy Bosman voorlichting (079) 3536380 (06) 51025004

28 sep 04 12:16