Gemeente Enschede

Europese delegatie bezoekt Dolphia


Enschede, 28-09-2004

Wijkaanpak als schoolvoorbeeld voor Europa

Op 30 september en 1 oktober a.s. brengt een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van zes Europese gemeenten een werkbezoek aan Enschede. De delegatie komt in Enschede kennis en ervaring uitwisselen over de aanpak van problemen in achterstandswijken. Centraal staat de aanpak in de wijk Dolphia. Onder meer zal een bezoek worden gebracht aan Dolphia en de Eschmarke. Daarbij zal de integratie van Dolphia en het Eschmarkerveld centraal staan. Gastheer voor deze tweedaagse bijeenkomst is de stadsdeelmanager Oost, Robert Baveld; de delegatie wordt ontvangen door burgemeester J.H.H. Mans en stadsdeelwethouder J.F. Hassink .

---

Enschede en de zes Europese gemeenten nemen allen deel aan het Europese Interreg IIIb programma "Vitalizing city centres through Integrated Spatial Planning (VISP)". Via dit programma heeft de Europese Unie (EU) in april jl. aan het stadsdeelmanagement Oost een subsidie toegekend van ⬠848.700,- voor de revitalisering van de wijk Dolphia. De aanvraag is een samenwerkingsverband tussen woningcorporatie Ons Huis, wijkwelzijn oostgrens en Gemeente Enschede. Na een opstartperiode gaat het (lokale) VISP-project nu een inhoudelijke fase in. De toegekende subsidie zal worden ingezet in sociale projecten voor opvang en hulpverlening, persoonlijke groei en ontwikkeling en de buurtorganisatie.

Onderdeel van het programma is een bezoek aan Pathmos, waar de delegatie in de praktijk kan zien hoe het stadsdeelmanagement, de woningcorporatie en het wijkwelzijn elkaar versterken in een succesvolle de aanpak van de wijk.

Aan het programma VISP doen in totaal zes Europese gemeenten mee uit Engeland, België, Duitsland, Zweden, Noorwegen en Nederland. De Zweedse gemeente Mölndal treedt op als programmaleider. Het Interreg IIIb-programma wordt gefinancierd door de Europese Unie en biedt organisaties in Europa de mogelijkheid samen te werken op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling.

---

Gepubliceerd op 28-09-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar