Universiteit van Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht
Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

28 september 2004

Utrecht Lezingen in de regio 2004

Lezing: De neurobiologie van leren en geheugen

Rector magnificus en neurobioloog Willem Hendrik Gispen bespreekt in zijn lezing 'De neurobiologie van leren en geheugen' de werking van het geheugen en de invloed van het verouderingsproces daarop. Ethicus Marcus Düwell belicht de werking van onze identiteit in de hersenen. De lezingen vinden plaats op zaterdag 9 oktober 2004 in Beekbergen, en zijn onderdeel van de 'Utrecht Lezingen in de regio 2004'.

Aan de hand van een geschiedenis in vogelvlucht bekijken we de hersenen, eerst als neurobioloog dan als filosoof. Aan de hand van het onderzoek van de afgelopen eeuw wordt duidelijk gemaakt hoe hersenen informatie opslaan, en waarom dat slechter gaat als je ouder wordt.

Sprekers

Prof.dr. Willem Hendrik Gispen (1943) is rector magnificus van de Universiteit Utrecht en was hiervoor wetenschappelijk directeur van het Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen. Hij is onder meer lid van de KNAW en de Academia Europea en ontving vier eredoctoraten.

Prof.dr. Marcus Düwell (1962) bezet sinds 2002 een leerstoel filosofische ethiek bij de faculteit Wijsbegeerte. Hij is lid van het bestuur van de Akademie für Ethik in der Medizin en van de redactieraad van het wetenschappelijke tijdschrift Ethik in der Medizin.

Meer informatie

Zaterdag 9 oktober 2004, 11.00 uur (ontvangst 10.00 uur, voor lunch wordt gezorgd)

Beekbergen, Tulip Inn, Schalterdalweg 18

Utrecht Lezing: De neurobiologie van leren en geheugen

Prof dr. Willem Hendrik Gispen, prof.dr. Marcus Düwell

Onderdeel van het programma 'Utrecht lezingen in de regio'. Meer informatie over deze en overige Utrecht Lezingen: www.alumni.uu.nl.

De 'Utrecht Lezingen in de regio' worden dit najaar gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van Utrechtse alumni georganiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht.