Ingezonden persbericht


Laatste nieuws KNMI

Persbericht

KNMI schat kans op stormvloed beter dan ooit

Dijken en duinen langs de kust moeten extreme stormvloeden, die gemiddeld maar één keer in de 10.000 jaar voorkomen kunnen trotseren. Dat geldt als veiligheidsnorm voor de Centraal-Hollandse kust. Om de kans op dergelijke extreme gebeurtenissen te kunnen schatten is voor 1600 jaar uitgerekend hoe hoog het water tijdens stormvloed tegen de kust werd opgestuwd. Door eigenschappen van deze sterkste stormen te bestuderen blijkt het mogelijk de kans op zeer zeldzame gebeurtenissen -zoals de stormvloed van 1953- maar liefst vier keer zo nauwkeurig te berekenen als voorheen ooit haalbaar was.

Het is niet eenvoudig te schatten hoe hoog de waterstand bij extreme stormvloed is. Goede metingen zijn er immers pas zo'n 100 jaar. Het KNMI heeft daarom in opdracht van het Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee (RWS RIKZ) en het Directoraat Generaal Water (DGW) een verkennende studie uitgevoerd. Er is een veelbelovende techniek ontwikkeld, waarin gebruik gemaakt wordt van het data-archief van het Europese Centrum voor Weersverwachtingen (ECMWF). Een robot heeft daartoe weken lang de gegevens uit het ECMWF-archief opgehaald.

Dit instituut maakt sinds enige jaren naast de gewone vijf-daagse weersverwachtingen ook seizoensverwachtingen, tot zes maanden vooruit. De voorspellende waarde van deze seizoensverwachtingen blijkt laag in onze streken, maar ze kunnen wel heel goed gebruikt worden om de kans op hoge waterstanden langs de Nederlandse kust te schatten.

Het ziet er naar uit dat deze techniek ook gebruikt kan worden voor andere ontwrichtende weergebeurtenissen, zoals hittegolven, droogte, extreme neerslag, en hoge afvoeren van de rivieren.

Een artikel hierover van de hand van KNMI onderzoekers H.W. van den Brink, G.P. Können, J.D. Opsteegh, G.J. van Oldenborgh, and G. Burgers verscheen afgelopen week in het gezaghebbende tijdschift Geophysical Research Letters.

28 september 2004

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting KNMI, Monique Somers 030 220 6 386 (buiten kantooruren 06 53 214 364).

U wordt vriendelijk verzocht bij gebruik van informatie het KNMI als bron te vermelden

Met vriendelijke groet

Monique Somers
persvoorlichting KNMI
Mobiel 06 - 53 214 364
telefoon 030 22 06 386
telefax 030 2211 195

KNMI
Postbus 201
3730 AE De Bilt