Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

28-9-2004

De gemeente Moordrecht voert de meeste wettelijke VROM-taken voldoende uit. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft in juni dit jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering en handhaving van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Moordrecht in 2003. Voor de punten die nog niet voldoende zijn, is het gemeentebestuur gevraagd stappen te ondernemen die moeten leiden tot verbetering.

Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Moordrecht de taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. De gemeente voert de regels in het algemeen goed uit. Op het terrein van milieu zijn er nog wel tekortkomingen. Zo kan het verlenen van de milieuvergunningen en de handhaving hierop beter. Daarnaast zijn er ontwikkelingen in het buitengebied die in strijd zijn met het bestemmingsplan. De VROM-Inspectie wil dat de gemeente hier tegen optreedt. Bovendien ondergraven deze ontwikkelingen de Intergemeentelijke Structuurvisie Zuidplaspolder. Deze Structuurvisie wil een gebied reserveren waarin onder meer ruimte is voor water en landelijk wonen. Treedt de gemeente niet op, dan wordt de realisatie van de structuurvisie duurder.

Maatregelen
De inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met het gemeentebestuur. Afgesproken is dat de gemeente een verbeterplan opstelt. De inspectie toets over een jaar de resultaten.