CARE NEDERLAND

Door de extreme armoede is de bevolking zeer kwetsbaar...

PERSBERICHT

Door de extreme armoede is de bevolking zeer kwetsbaar ...

GONA.VES,Haïti, 28 september 2004 - .Het goede nieuws is, dat we meer dan 22.000 mensen hebben kunnen bereiken. Maar er zijn nog minstens 100.000 anderen die ook hulp nodig hebben,. aldus Abby Maxman, landendirecteur van CARE Haïti. CARE verstrekt deze dagen voedsel aan meer dan 20.000 mensen per dag en water aan dagelijks 40.000 mensen. Deze week zal de hulpverlening verder worden uitgebreid. .Maar de internationale gemeenschap moet verder kijken dan deze natuurramp en zich daadwerkelijk inzetten voor de wederopbouw van dit geteisterde land, aldus CARE Haïti directeur Maxman.

Volgens de meest recente berichten is het dodental op Haïti inmiddels opgelopen tot meer dan 2000. De hulpverlening wordt bemoeilijkt omdat de wegen naar het rampgebied moeilijk begaanbaar zijn en door de beperkte beschikbaarheid van distributiepunten waar de openbare orde en veiligheid in voldoende mate gehandhaafd kan worden om voedseldistributies uit te voeren.

Onder het Haïtiaanse personeel van CARE is een dodelijk slachtoffer gevallen. 87 van de meer dan 200 personeelsleden zijn huis en bezittingen verloren. Zij verblijven nu tijdelijk, samen met familieleden, op de CARE compound in Gonaïves.

Haïti behoort tot de 25 armste landen van de wereld. 77% van de bevolking moet overleven van minder dan USD 2,00 per dag. De gemiddeld levensverwachting is 49 jaar en 12% van alle kinderen sterft voor het vijfde levensjaar. Door de extreme armoede is de bevolking zeer kwetsbaar voor natuurrampen, zoals nu de gevolgen van de orkaan Jeanne. Paul Meijs, interim-directeur CARE Nederland vindt het daarom de hoogste tijd aandacht te geven aan de structurele problemen van Haïti. De directeur van CARE USA deed maandagavond op een persconferentie in Gonaïves een soortgelijke oproep: .De betrokkenheid van de wereld bij Haïti wordt bepaald door crises en incidenten en is gericht op de korte termijn. Wat echter nodig is, is een duurzame inspanning om de oorzaken van de extreme armoede in het land aan te pakken. Als we dat doen, dan kunnen duizenden en misschien wel honderdduizenden mensenlevens worden gespaard en verbeterd..

CARE International contactpersoon in Gonaïves:
Rick Perera +509 527 8221 of +509 547 0282

Media liaison voor CARE International Emergency Response in Nederland:
Arnoud Hekkens: +31 20 4124100

Dare to make a difference

28 sep 04 13:33