Artsen zonder Grenzen


AzG biedt medische zorg in Gonaïves, Haïti
dinsdag 28 september 2004

Het gezondheidscentrum van Artsen zonder Grenzen in Gonaïves op Haïti is inmiddels volledig operationeel. AzG behandelt er zon 120 gewonden per dag. Meer dan de helft daarvan heeft diepe snijwonden, meestal aan hun voeten, veroorzaakt door de ravage op straat als gevolg van de orkaan. Daarnaast heeft AzG gevallen van malaria en depressiviteit geconstateerd.

Volgens de VN en de lokale ambtenaren zijn inmiddels meer dan 1000 mensen omgekomen door het passeren van de orkaan. De verwachting is dat dit aantal nog zal stijgen. Tienduizenden inwoners van Gonaïves zijn dakloos geworden. Ze hebben schoon drinkwater, voedsel en medische zorg nodig. Ook ze hebben behoefte aan kleding, jerrycans om drinkwater in te bewaren en keukengerei om zelf voedsel klaar te maken.

Artsen zonder Grenzen richt zich primair op het verlenen van medische zorg en het regelen van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Het noodhulpteam is uitgebreid tot 15 hulpverleners en 4 chauffeurs. Nog steeds is het gezondheidscentrum van Artsen zonder Grenzen de enige medische voorziening die in de stad Gonaïves zelf operationeel is. Slachtoffers met ernstige verwondingen worden overgebracht naar een ziekenhuis buiten Gonaïves.

---