Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

28 september 2004

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1. Recht van Initiatief: herinrichting speelplaats Dekhuyzenstraat Bewoners van de Vermeulenstraat, Hekmeijerstraat en Dekhuyzenstraat doen een voorstel voor het herinrichten van een speelplaatsje in het grasveld aan de Dekhuyzenstraat. Het is een veel bezocht speelplaatsje, vooral door de buurtbewoners uit de aanliggende flats, maar de speeltoestellen zijn verouderd en onaantrekkelijk voor kinderen. Ook wordt het grasveld veel als hondenuitlaatplaats gebruikt. In samenwerking met het Wijkbureau Noordoost zijn de initiatiefnemers tot een plan gekomen om de speelplaats opnieuw in te richten met speeltoestellen en bankjes. Ook zal geprobeerd worden de overlast van hondenpoep tegen te gaan. De gemeente schat de kosten voor uitvoering op ¬ 30.000. Via een stadsplan zal de gemeente alle omwonenden op de hoogte stellen van het plan. Zij kunnen nog reageren voordat de wijkwethouder Noordoost, Jan van Zanen, binnen acht weken een besluit neemt.


2. Recht van Initiatief: Discsport Parkwijk
Bewoners van Parkwijk in Leidsche Rijn hebben een voorstel ingediend om in drie parken in Leidsche Rijn attributen te plaatsen voor het spelen van discsport. Voor het spelen van discsport is vooral open ruimte nodig, maar er wordt gevraagd om bijvoorbeeld markeringen, goals en een pole-hole (doel in de vorm van een mand). Initiatiefnemers denken aan de open ruimtes in het Klein Archeologie Park, Park de Hoge Weide en Groot Archeologie Park. De gemeente heeft een raming van de kosten gemaakt van ¬ 20.000. Het college heeft besloten het voorstel voor verder onderzoek en afhandeling door te verwijzen naar wethouder Lenting, wijkwethouder Leidsche Rijn. Hij neemt binnen acht weken een besluit over het voorstel.

De initiatieven van de Dekhuyzenstraat/Parkwijk waren ingediend voordat begin september bekend werd gemaakt dat dit jaar geen nieuwe aanvragen meer in behandeling worden genomen.


3. Subsidie-aanvraag voor project 'Work first' Twintig minder kansrijke jongeren die een uitkering aanvragen bij Sociale Zaken & Werkgelegenheid worden direct aan het werk gezet en tegelijkertijd gestimuleerd om een reguliere baan te vinden of terug te gaan naar school. Dat is de inhoud van het project 'Work first'. De gemeente wil deze aanpak vanaf november 2004 uitproberen en als het een succes is, breder toepassen.

Het rijk stelt subsidie beschikbaar voor projecten die een vernieuwende werking op de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand hebben. 'Work first' is zo'n project en daarom wordt hiervoor subsidie bij het rijk (ongeveer ¬ 140.000) aangevraagd.


4. Subsidiedoelstellingen Maatschappelijke Ontwikkeling voor 2005 Het college heeft de subsidiedoelstellingen Maatschappelijke Ontwikkeling voor 2005 voorlopig vastgesteld. De doelstellingen zijn definitief als de raad de gemeentebegroting goedkeurt. Het gaat hierbij om onderwijs, cultuur, welzijn, sociale infrastructuur, sport, sociale zaken en arbeidsmarktbeleid.

De subsidiedoelstellingen moeten elk jaar vastgesteld worden. In de gemeentebegroting zijn zij globaal opgenomen; de concrete doelstellingen staan in het jaarplan van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Dit jaarplan komt eind november in het college. Over de subsidiedoelstellingen wordt nu al een besluit van het college gevraagd, zodat er tijd is voor communicatie met instellingen en voor eventuele kleine aanpassingen in de doelstellingen. De maximaal beschikbare bedragen per doelstelling en de verdeelcriteria zijn nog afhankelijk van de vaststelling van de gemeentebegroting en de goedkeuring door het college van het jaarplan van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. De subsidiedoelstellingen worden na het collegebesluit ter inzage gelegd en via de gemeentelijke pagina in "Ons Utrecht" en de gemeentelijke website gepubliceerd.