Ministerie van Buitenlandse Zaken

Herben (LPF) over de positie van de beoogde Nederlandse Eurocommissaris

beantwoording vragen Herben (LPF) over de positie van de beoogde Nederlandse Eurocommissaris

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

28 september 2004

Behandeld

Drs. P. de Gooijer

Kenmerk

DIE-900/04

Telefoon

070-3484859

Blad


1/1

Fax

070-3486381

Bijlage(n)


1

Pieter-de.gooijer@minaz.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lidHerben (LPF) over de positie van de beoogde Nederlandse Eurocommissaris

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Herben (LPF) over de positie van de beoogde Nederlandse Eurocommissaris. Deze vragen werden ingezonden op 22 september 2004 met kenmerk 2040500150.

De Minister De Staatssecretaris
van Buitenlandse Zaken, voor Europese Zaken,

Dr. B.R. Bot Mr. Drs. A. Nicolaï

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Nicolaï, staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van het lid Herben (LPF) over de positie van de beoogde Nederlandse Eurocommissaris.

Vraag 1 Top

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat de fractie van de Groenen en een Frans lid van de PES in het Europees Parlement zich tegen de voordracht van mevrouw Kroes als Eurocommissaris zullen uitspreken in verband met het risico van belangenverstrengeling? 1)

Antwoord Top

Ja.

Vraag 2 Top

Is het in het verleden eerder voorgekomen dat een beoogd Eurocommissaris zoveel weerstand heeft opgeroepen in het Europees Parlement?

Antwoord Top

Het is in het verleden wel voorgekomen dat het Europees Parlement heeft kenbaar gemaakt bezwaren te zien tegen de benoeming van een beoogd-Commissaris.

Vraag 3 Top

Had u aanwijzingen, gezien de achtergrond van mevrouw Kroes in het bedrijfsleven en haar commissariaten bij tal van Nederlandse bedrijven, dat haar kandidatuur als Eurocommissaris voor de post Mededinging weerstand zou oproepen?

Antwoord Top

Nee.

Vraag 4 Top

Deelt u de mening dat een openbare sollicitatieprocedure voor een Eurocommissaris zoals weergegeven in de motie Eerdmans en Timmermans2), waarin de achtergrond van de kandidaat uitvoerig in het Nederlandse parlement op politiek niveau besproken wordt, de discussie zoals die nu over de positie en invulling van de portefeuille van de Nederlandse Eurocommissaris in het Europees Parlement is ontstaan, had kunnen voorkomen?

Antwoord Top

De bedoelde motie is niet door de Tweede Kamer aanvaard. Beantwoorden wat zou zijn gebeurd als de bedoelde motie wel was aanvaard, zou niet meer dan speculeren zijn.

Vraag 5 Top

Deelt u de mening dat voorafgaand aan de voordracht van een Eurocommissaris een integriteitsonderzoek in Nederland plaats (had) moet(en) vinden, om een controverse zoals die nu ontstaan is rond een Nederlandse Eurocommissaris in de toekomst te voorkomen?

Antwoord Top

Het gaat om een functie in het buitenland waarbij een onderzoek door de regering niet behoort tot de in onze wet- en regelgeving voorgeschreven procedures.

Vraag 6 Top

Welke actie gaat u ondernemen indien de positie van de huidige beoogde Nederlandse Eurocommissaris onhoudbaar wordt?

Antwoord Top

De situatie waarop wordt gedoeld, is niet aan de orde.


1) NRC Handelsblad, 16 september jl.


2) Kamerstuk 29 308, nr. 1