Bartiméus


nieuwe cursussen voor kinderen, jongeren en onderwijs

Bartiméus biedt nieuwe cursussen voor kinderen, jongeren en onderwijs

Leren, ontdekken en ontwikkelen voor blinden en slechtzienden

Als je slechtziend of blind bent, dan zijn heel gewone dingen vaak niet zo gewoon. Hoe reis je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer? Hoe leer je om te gaan met een computer? Ook als je veel te maken hebt met iemand die slecht of niet ziet, moet je veel leren. Hoe geef je als leraar gymles aan een blind kind? Of hoe speel je met je slechtziende kind? Bartiméus heeft voor het seizoen 2004 - 2005 weer vele cursussen en trainingen die niet alleen heel handig, maar ook heel leuk zijn voor de deelnemers.

Onderdeel begeleiding
Veel blinde en slechtziende mensen ontvangen begeleiding van Bartiméus of van Bartiméus Onderwijs. Als belangrijk onderdeel van die begeleiding kunnen kinderen, jongeren, ouders/verzorgers en leerkrachten deelnemen aan allerlei cursussen en groepsactiviteiten. Hier leren de deelnemers nieuwe vaardigheden en kunnen ze ervaringen uitwisselen. Met name dit laatste blijkt voor slechtziende of blinde mensen en hun omgeving erg prettig. Dit bleek het afgelopen seizoen voor velen de belangrijkste reden om deel te nemen aan één van de cursussen of groepsactiviteiten.

Brochures vol cursussen
In seizoen 2004 - 2005 kunnen kinderen, jongeren, hun ouders/verzorgers en leerkrachten uit vele verschillende cursussen kiezen. Een aantal voorbeelden zijn:

* buitensportweekenden voor slechtziende en blinde jongeren;
* trainingsdagen voor ouders waarin zij leren hoe zij hun slechtziende of blinde kind kunnen begeleiden bij de oriëntatie in het verkeer;

* contactdagen voor ouders met hun meervoudig beperkt kind.

Ook organiseert Bartiméus samen met andere organisaties voor visueel gehandicapten diverse activiteiten, zoals het weekend voor slechtziende en blinde jongeren waarin zij kennis maken met het studentenleven.

Kinderen die slechtziend of blind zijn kunnen, met ondersteuning vanuit Bartiméus, vaak prima regulier onderwijs volgen. Van de leerkrachten vraagt dit vaak wel een speciale aanpak. Daarom kunnen ook leerkrachten cursussen volgen bij Bartiméus. Tijdens de cursus nemen zij mogelijkheden en beperkingen voor het blinde of slechtziende kind in het onderwijs onder de loep.

Ook dit seizoen is bij veel cursussen de computer een belangrijk programma-onderdeel. Wegens groot succes is de cursus 'Gooi maar in mijn laptop' weer opgenomen. Tijdens deze meerdaagse cursus ontdekken kinderen de mogelijkheden die hun laptop biedt.

Overzicht cursussen
Alle programma's zijn terug te vinden in de zojuist verschenen brochures, op te vragen bij Bartiméus, telefoon: (030) 698 23 24 of per e-mail:
cursuscentrum@bartimeus.nl
. Voor een actueel overzicht kunt u ook onze cursusmodule op deze internetsite bezoeken: www.bartimeus.nl/cursussen